DA’91 vraagt om vlotte behandeling wijziging kiesstelsel

De voorzitter van de Assemblee (DNA) Marinus Bee ontving donderdag 27 oktober het dagelijks bestuur van de politieke partij DA’91. De ontmoeting stond in het teken van de wijziging kiesregeling conform de uitspraak van het Constitutioneel Hof. DA’91 doet een beroep op DNA om de kiesregeling op een vlotte manier te behandelen.

Vooral met het oog op de aanstaande verkiezingen in 2025 vraagt DA’91 om duidelijkheid ten aanzien van het kiesstelsel. Voorzitter Bee heeft aangegeven dat het goed is dat de samenleving geïnformeerd is over het kiesstelsel.

Doorbraak

Angelic Del Castilho, voorzitter van DA’91, klinkt tevreden over het gesprek met de voorzitter van DNA. “We doen onze taak als politieke partij door aan de bel te trekken bij de instituten die de handelingen moeten plegen”, verklaart zij. Een wijziging zou volgens Del Castilho voor een grote doorbraak kunnen zorgen van andere partijen. “We kunnen dan daadwerkelijke burger regeermacht krijgen”, laat zij weten.

Ook noemt zij de grotere keuzemogelijkheid van het volk voor een betere keus. “Omdat de burger nu wordt beperkt, de burger moet nu binnen het eigen district kiezen en moet kiezen wat binnen het district beschikbaar is. En daarin worden burgers ernstig beperkt”, maakt Del Castilho duidelijk. Zij benadrukt verder, dat deze huidige constructie voedingsbodem is voor het bekende etnisch stemmen. “Want de mensen worden in hokken gehouden. Neem maar de inheemsen, zij wonen overal in kleine groepen en nergens waar ze wonen kunnen zij als groep zich heel sterk maken voor een zetel”, zet Del Castilho uiteen. “Binnen het nieuwe systeem kunnen zij dan alle stemmen bij elkaar brengen om te stemmen voor de persoon van hun keus.” Dit omschrijft de voorzitter van DA’91 als een doorbraak.

Vernieuwend

Del Castilho spreekt liever niet over ‘kleine partijen’, maar hanteert de terminologie ‘partijen met een vernieuwende geest’. “Vernieuwing begint op kleine schaal, dat weet iedereen, zo heb je mensen in verschillende districten van Suriname die dat willen. De vernieuwing in de politiek zal via dit systeem heel snel aangrijpen.”

Zij wijst ook op het stemgedrag en andere zaken die een rol spelen. “Als het hele land een district wordt dan gaat het verkiezingsprogramma van de partijen de boventoon voeren.” Del Castilho zegt dat inhoud van de programma’s dan belangrijker zullen zijn dan populariteit.  

RB

error: Kopiëren mag niet!