Nationaal Leger heeft na jaren weer volwaardige bevelhebber in kolonel Kioe A Sen

Met de installatie van kolonel Werner Kioe A Sen tot bevelhebber van het Nationaal Leger is er na jaren weer een volwaardige leidinggevende. President Chandrikapersad Santokhi, die opperbevelhebber van het Nationaal Leger is, heeft donderdag 27 oktober de hoogste militair benoemd in zijn functie. 

Kolonel Werner Kioe A Sen heeft eerder geruime tijd waargenomen in deze functie. Voor zijn benoeming werd de legerbaas bevorderd tot kolonel, de hoogste operationele rang in het leger. Ter ere van de nieuwe bevelhebber werd donderdag bij de Memre Buku Kazerne gedefileerd. Alle dienstonderdelen van het leger waren daarbij vertegenwoordigd. Voordat kolonel Kioe A Sen de bevelhebber werd werd de functie waargenomen door kolonel Henri van Axeldongen. Die is inmiddels met pensioen. Kolonel Robert Kartodikromo, de laatste benoemde bevelhebber, is eerder deze maand eveneens met pensioen gegaan.

Zware taak

President Santokhi gaf aan dat kolonel Kioe A Sen een zware verantwoordelijkheid op zich neemt die gedrevenheid, slagvaardigheid, toewijding en inzet vereist. Het Surinaams Nationaal Leger heeft niet alleen de taak om het grondgebied te verdedigen, maar het wordt ook ingezet bij de ontwikkeling van het land. Motivatie en betrokkenheid zijn zaken die vereist zijn om de moeilijke tijden door te komen. De opperbevelhebber feliciteerde kolonel Kioe A Sen en sprak de hoop uit dat de nieuwe bevelhebber met de kracht van de Almachtige, het Nationaal Leger naar grotere hoogten zal tillen.

Uitdagingen 

De bevelhebber gaf eerder al aan, dat de grenscontrole de grootste uitdaging zal zijn.

“Suriname heeft veel veiligheidsproblemen, maar de meest uitdagende is onze grenscontrole. Door de uitgestrektheid en de onbewoonde delen van onze grenzen en de kleinschaligheid van onze veiligheidsinstituten is het niet eenvoudig om zo’n uitgestrekt gebied te controleren. Dit resulteert onder meer in illegale immigratie en mensenhandel, georganiseerd door transnationale criminele organisaties en meestal aangetrokken door illegale goudwinning.”

“De toestroom van illegale immigranten is ook een middel om illegale drugs, wapens en kwik ons ​​land binnen te smokkelen. Verder is ook de uitstroom van illegale immigranten zorgwekkend. Meestal vinden grote sommen buitenlandse valuta en goud hun weg uit ons land zonder enige belasting of enig voordeel voor onze samenleving als geheel. Helaas geldt dit ook voor ons zeegebied waar visserij plaatsvindt en waar enkele Braziliaanse en Venezolaanse schoeners smokkelwaar vervoeren. Voor ons, de Surinaamse strijdkrachten, als veiligheidsinstelling is alles zorgwekkend; we zien dat onze waardevolle hulpbronnen worden gewonnen door illegalen en meestal met de hulp van onderdanen”, stelde de kolonel. 

error: Kopiëren mag niet!