Diplomatiek verkeer Suriname met Sri Lanka in kwestie arrestatie jonge Surinaamse cocaïne smokkelaarster

Het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) gaat vrijdag 28 oktober in een persbericht, naar aanleiding van verwarrende berichtgeving in de gemeenschap, uitgebreid in op de kwestie over de arrestatie van een Surinaamse staatsburger, mevrouw N. Jabini, die op verdenking van drugssmokkel in Sri Lanka is aangehouden.

Het is de plicht van de Surinaamse overheid om haar Surinaamse staatsburgers in het buitenland, indien nodig, consulaire bijstand te verlenen. Binnen ‘het Verdrag van Wenen inzake Consulair Verkeer’ (Art 5 en 36 lid 1c) en ‘het Verdrag van Wenen inzake Diplomatiek Verkeer’ zijn er taken en bevoegdheden opgenomen waar lidlanden zich aan dienen te houden en waar het raamwerk waarbinnen gewerkt kan en mag worden is aangegeven. Conform deze randvoorwaarden heeft de Surinaamse overheid stappen ondernomen, aldus BIBIS.

De Surinaamse ambassade te New Delhi, India, heeft onmiddellijk contact opgenomen met de autoriteiten van Sri Lanka. Na de bevestiging van de arrestatie van mevrouw Jabini, heeft de Surinaamse ambassade te New Delhi, meteen toestemming gevraagd aan de Sri Lankaanse autoriteiten voor consulaire toegang tot betrokkene, hetzij virtueel of fysiek. De toegang tot betrokkene is essentieel om na te kunnen gaan wat de fysieke en mentale gesteldheid van de persoon in kwestie is en als zij op een menswaardige manier wordt behandeld. Voorts zal middels dit contact worden nagegaan op welke wijze bijstand verleend kan worden.

Daarnaast heeft de Permanente Vertegenwoordiging van Suriname te New York, op instructies van het ministerie, een gesprek aangevraagd bij de Sri Lankaanse counterpart aldaar. Suriname onderhoudt sinds 16 november 2012 vriendschapsbanden met Sri Lanka waarbij destijds middels ondertekening van een Joint Communiqué de banden werden bevestigd door ambassadeur Henry Mac Donald namens Suriname en ambassadeur Palitha T.B. Kohona van Sri Lanka.

Primair is het aangevraagd gesprek bedoeld om te informeren naar de status van het onderzoek dat ingesteld is naar de Surinaamse staatsburger en te informeren naar de consequenties die kunnen volgen als gevolg van een mogelijke veroordeling van de Surinaamse staatsburger. 

Inmiddels is een Surinaamse advocaat door de familie van mevrouw Jabini aangewezen als contactpersoon en vindt via deze communicatielijn informatie-uitwisseling plaats met de familie. In dit stadium is er nog geen sprake van een rechterlijke uitspraak en wordt er daarom door het ministerie een beroep gedaan op de samenleving de informatie met betrekking tot deze casus, van de bevoegde autoriteiten of de advocaat van betrokkene te vernemen, om zodoende onnodig ongerief te voorkomen voor de familie en haar naasten. 

Tot slot wordt benadrukt dat de toegepaste werkwijze door het ministerie en haar diplomatieke missies ter waarborging van de rechten van onze staatsburger in kwestie, conform diplomatiek- en consulair gebruik wordt afgehandeld.   

  • De 26-jarige Surinaamse vrouw probeerde zo’n 2.5 kilogram cocaïne Sri Lanka in te smokkelen. De Sri Lankaanse nieuwswebsites Daily News en News Cutter meldden onlangs, dat de douane op Bandaranaike International Airport (BIA) – Colombo Airport – in Katunayake, een buitenwijk van de stad Negombo in het westen van het eiland, een 26-jarig vrouw uit Suriname hebben aangehouden die 2.5 kilo cocaïne in haar bezit bleek te hebben.De cocaïne zat verstopt in vijf blikjes in haar tas. Ze was vanuit Brazilië via Doha, Qatar, met de Qatar Airways-vlucht QR 662 in Sri Lanka gearriveerd.
  • Ongefundeerde berichten op social media Haar arrestatie leidde al snel tot allerlei ongefundeerde berichten op social media. Men beweerde dat de Surinaamse jonge vrouw geëxecuteerd gaat worden als straf voor haar smokkel van cocaïne. Ook zijn en worden foto’s van de vrouw op social media gepost…ze wordt feitelijk publiek te schande gezet. Iedereen kan nu weten wie de vrouw is, vooral nu ook haar achternaam overal wordt vermeld, zelfs door BIBIS. Alle indianenverhalen op social media werden vervolgens nog eens aangedikt door een lokaal mediabedrijf dat schreef, dat de Surinaamse mogelijk binnen een aantal dagen geëxecuteerd gaat worden. De vrouw zou zelf, aldus dat bedrijf, hebben vernomen dat ze de doodstraf heeft gekregen. Het zijn echter allemaal suggestieve beweringen die met geen enkel bewijs door het mediabedrijf zijn onderbouwd. Het bedrijf gaat mee met de gecreëerde ophef op vooral Facebook en ook Twitter. 
  • Doodstraf Overigens, Sri Lanka voert niet eens de doodstraf uit. Er zijn landen die deze straf nog in een wet hebben vastgelegd, maar al jaren deze straf niet meer uitvoeren. Na 40 jaren had het eiland de straf weer ingevoerd, maar er ontstond een hausse aan kritiek en dat heeft de regering doen besluiten om voorlopig de doodstraf niet te voeren.
error: Kopiëren mag niet!