AW&J en grootste Amerikaanse online cursusaanbieder Coursera tasten samenwerking af

Minister Steven Mac Andrew van Arbeid, Werkgelegenheid & Jeugdzaken (AW&J) heeft op woensdag 26 oktober het managementteam van de grootste Amerikaanse online cursusaanbieder, Coursera, ontvangen voor een gesprek. Het managementteam is in Suriname in verband met de start van een partnership dat het bedrijf is aangegaan met het Surinaams bedrijf Creative Tech Hub Caribbean van Anuskha Sonai en Vincent Kenswil. 

Coursera is een wereldwijd online leerplatform dat iedereen overal toegang biedt tot onlinecursussen en opleidingen van universiteiten en bedrijven van wereldklasse. Coursera biedt een pakket aan van meer dan 5.000 trainingen, cursussen en opleidingen. Over het algemeen zijn de cursussen/trainingen gratis, maar als de cursist toegang wenst tot beoordeelde opdrachten of een cursuscertificaat wil behalen, moet er worden betaald. De bedragen variëren tussen de 10 tot 40 Amerikaanse dollar per cursist op maandbasis. 

Volgens de topfunctionarissen van Coursera, Chad Pasha en Cristina Cárdenas Peralta, zijn hun trainingen en opleidingen afgestemd op de vraag van bedrijven die op internationaal niveau opereren. Het pakket van de aangeboden onlinetrainingen en cursussen is volgens hen divers en omvat onder andere: finance, marketing en communicatie, social media, leiderschap en management, ICT, Cyber Security, en diverse soft skills trainingen. 

Cristina Cárdenas Peralta benadrukte dat het platform van Coursera een uitstekende tool is die effectief ingezet kan worden om ambtenaren en burgers nieuwe vaardigheden aan te leren. De samenwerking met Creative Tech Hub Caribbean maakt het mogelijk om de onlinetrainingen te verrijken met persoonlijke begeleiding en vertaling naar de Surinaamse context.  

Minister Mac Andrew zal het aanbod van Coursera intern bespreken om te bepalen hoe er met Coursera en Creative Tech Hub Caribbean samengewerkt kan worden. Afgezien van de trainingen en cursussen die de drie werkarmen van het ministerie reeds aanbieden aan de beroepsbevolking, staat de bewindsman open voor trainingsmogelijkheden die de focus leggen op andere skills buiten het trainingspakket van zijn werkarmen. 

De behoefte aan vaardigheden ontwikkeling zal volgens hem toenemen nu de overheid bezig is met het implementeren van het Public Sector Reform Plan, waarbij landsdienaren de mogelijkheid hebben om vrijwillig uit staatsdienst te treden met de bedoeling hun brood te gaan verdienen in de private sector. Om aan bod te komen in de private sector zullen specifieke vaardigheden nodig zijn. Ook denkt hij aan de groep van risicojongeren die zijn bijzondere aandacht heeft. 

Hij is blij met het partnerschap dat Coursera is aangegaan met het Surinaams bedrijf Creative Tech Hub Caribbean, waardoor de deur wagenwijd openstaat voor de samenleving om uit eigen beweging toegang te hebben tot het trainingspakket van Coursera om een vak te leren en daardoor betere kansen te maken op de arbeidsmarkt. Het managementteam van Coursera dat bij de minister was, werd vergezeld van Chris Lambert van de Amerikaanse ambassade en de directie van Creative Tech Hub Caribbean, Anuskha Sonai en Vincent Kenswil.

error: Kopiëren mag niet!