Asabina geen voorstander van meerderheidsparticipatie overheid in goudindustrie

Ronny Asabina, leider van de BEP-fractie in de Nationale Assemblee, is geen voorstander van een meerderheidsparticipatie van de overheid in de goudindustrie. De Staat Suriname heeft volgens hem in commerciële bedrijven waar het een meerderheidsbelang heeft, geen goed en voorbeeldig track record. Daar zijn voorbeelden te over van. Hij noemt onder meer Grassalco, Telesur, SPSB, SLM, EBS, Luchthavenbeheer en de Landbouwbank die als commerciële bedrijven van de Staat stelselmatig verliezen lijden, vanwege mismanagement en politieke beïnvloeding en inmenging. 

Het Assembleelid zegt desgevraagd dat men de Staat en haar inkomstenbronnen als melkkoe ziet. Deze houding wordt doorgetrokken naar  commerciële bedrijven waar de overheid belangen heeft. Hoe groter het belang van de staat, des te groter men de kansen en ruimtes inschat om te “graaien”, aldus Asabina. Zolang er geen drastische verandering komt in deze graaicultuur en Suriname haar huiswerk niet goed genoeg heeft gedaan, gelooft de parlementariër niet in de droom van meerderheidsparticipatie van de overheid in de goudindustrie. 

Wel vergroting belang

Het is totaal iets anders indien er gestreefd wordt om de huidige aandelenpositie van de staat in de goudindustrie te verruimen en zodoende meer inkomsten uit de sector te halen. “Het huidig 5% belang in Rosebel Gold Mines N.V zou best opgevoerd kunnen worden. Als dat het streven is zal de regering mijn ondersteuning hebben.”

De vergelijking met Staatsolie waar de Staat Suriname volledig eigenaar van is, ziet hij als een vergelijking tussen appels en peren. Het gaat om twee totaal verschillende producten. Goud als edelmetaal is internationaal gewild en dient als dekkings- en beleggingsmiddel. In het sociaal-maatschappelijke neemt het sinds mensenheugenis ook altijd een bijzondere plaats in. Afgezien van het feit dat de goudindustrie een kapitaal zeer intensieve is, zegt Asabina dat de Staat bovendien tot nu toe niet in staat is geweest om zelfs de kleinschalige goudsector te reguleren. 

De discussie die nu is losgebarsten over de mogelijkheid van overname door de Staat van Rosebel Gold Mines N.V  wordt volgens hem geinstigeerd vanuit de hoek van invloedrijken en kapitaalkrachtigen in de samenleving die hun  kansen als gevolg van de huidige ontwikkelingen voorbij zien gaan.

SS

error: Kopiëren mag niet!