Pompgemalen Groot-Paramaribo worden na jaren grondig aangepakt

Vanaf Leonsberg en Tout Lui Faut worden alle pompen aangepakt door het ministerie van Openbare Werken. Er is hiervoor een speciale programma en budget vrijgemaakt door het ministerie. Dit geeft minister Riad Nurmohamed tegenover Dagblad Suriname aan.

De minister stelt dat met kaarten en peilingen aangetoond is dat wateroverlast aan het verergeren is. Hij geeft aan dat de regens van de afgelopen jaren ongekend zijn en dat ligt aan de globale trend van klimaat en weersverandering.

Expertise 

“Het ministerie is druk doende om de natte infrastructuur aan te pakken en verder te onderhouden. Er is een speciaal plan daarvoor samengesteld. Vele pompen in Groot-Paramaribo zijn totaal verwaarloosd en functioneren niet meer. Er vindt al een rehabilitatie van pompgemalen en sluizen plaats in bepaalde gebieden die onder water lopen. De pompen worden een voor een aangepakt.

Minister Nurmohamed stelt dat daarvoor internationale expertise is gevraagd. Er zijn diplomatieke nota’s uitgegaan via het Directoraat Internationale Samenwerking om ondersteuning te verkrijgen van diplomatieke relaties. Japan is een van de landen die heeft gereageerd. Japanse en Surinaamse deskundigen zullen samen nagaan welke oplossingsmodellen het best passen.

Japan heeft een schenking van circa USD 3 miljoen gedaan in het kader van het “Economic and Social Development Programme” om wateroverlast tegen te gaan Volgend jaar starten de werkzaamheden in gebieden die als eerst ontwaterd moeten worden. 

Voorspellingen 

“De situatie in Brokopondo eerder dit jaar was heel erg, maar wat als dat in Paramaribo gebeurt. We moeten daarop ook voorbereid zijn”, zegt minister Nurmohamed. “De focus gaat nu moeten zijn op hoe in te spelen bij wateroverlast. We moeten de mensen nu een andere soort informatie geven en vooral nadruk leggen op voorlichting.”

“Hoe gaan wij om met de waterproblemen? We moeten niet bang zijn voor wateroverlast. We moeten voorbereid zijn, hoe we ermee omgaan. De wetenschap had dit al voorspeld. We moeten die informatie uitleggen aan de samenleving. De grondwaterstand van Suriname is hoog. De kuststrook is erg laag gelegen. Dus wij moeten het klimaat en hydrologie van ons land begrijpen”, aldus de minister.  

error: Kopiëren mag niet!