Politieke zonsopkomst

Nieuws uit het Verenigd Koninkrijk houdt ons niet al te veel bezig. Daarmee is niet gezegd dat wat in Engeland gebeurt, totaal aan ons voorbij gaat. Het Britse schiereiland stond met regelmaat in het nieuws naar aanleiding van de Brexit, het verlaten van de Europese Unie. Recentelijk volgden nog de verwikkelingen in de Britse regering onder premier Boris Johnson die uiteindelijk moest aftreden. Daarna volgde na interne strijd binnen de Conservative Party de opvolging door Liz Truss, de politieke leider van de partij. Twee weken van haar premierschap werden in beslag genomen door het overlijden van de Britse koningin Elizabeth. Daarna volgden er nog 35 rumoerige dagen en uiteindelijk gaf Truss er de brui aan na 50 dagen. Daarmee werd ze de kortst zittende premier in de geschiedenis van Engeland. 

Enkele dagen daarvoor werd bekend dat ingaande volgende maand ons buurland Guyana geen visumplicht meer zou hebben om af te reizen naar het Verenigd Koninkrijk. Vol jaloezie hebben wij daar naar gekeken, want het is een knap staaltje diplomatie als je dat als ontwikkelingsland voor elkaar kan krijgen. De Surinaamse regering is ook in een proces om visumvrij reizen naar de EU in orde te krijgen, maar de rij van landen die Suriname moet afwerken om voldoende support te hebben in de Europese Commissie is geen grapje. We zijn net eigenlijk aan de reis naar visumvrij reizen begonnen. Landen binnen de Caricom zoals Trinidad hebben al lange tijd geen visumplicht naar de zogenaamde Schengenzone. 

We zien dat ons koloniaal verleden onbarmhartig is en dat de zelfstandigheid van Suriname een bittere nasmaak in de mond heeft nagelaten. Suriname is een klein land, met een bevolking die relatief vreedzaam en ‘peace loving’ is en relaxed van karakter met veel aandacht voor stressvrij genieten van het leven. Surinamers staan in de wereld niet bekend als te zijn een overlast, iets wat wel van bepaalde landen binnen de Caricom bijvoorbeeld zou kunnen worden gezegd. Toch hebben wij een tamelijk zwak paspoort. In elk geval hebben wij niet zoveel van doen met Engeland, mede omdat het voor Surinamers heel moeilijk is om een visum te krijgen om naar Engeland af te reizen.

De Britse regering heeft geen banden met de Surinaamse regering en Surinamers. Een bezoek aan Londen staat op menig wenslijst maar de visumprocedure is bijna niet af te lopen; voor visumaanvragen luidt het, dat mensen paspoorten moeten afstaan die naar andere landen worden opgestuurd en dat aanvragers zelfs persoonlijk moeten afreizen naar een kantoor in Guyana. 

Verenigd Koninkrijk is dus een ver van mijn bed show voor Surinamers, maar een recent bericht heeft de bijzondere aandacht gehad van menig Surinamer. Een Brit van Indische komaf die al meedeed aan de race naar het premierschap is eindelijk op de stoel van het premierschap beland. Het gaat om de in India geboren Brit Rishi Sunak die nog geen 50 is. Hij is een multimiljonair . Rishi Sunak lijkt op de nazaten van de Brits-Indische immigranten die we hier in Suriname in relatief groten getale hebben wonen (evenals in Guyana en Trinidad), maar er zijn ook wezenlijke verschillen met politici uit deze groepen in de Caribbean. Zo is Sunak een multimiljonair als hij premier wordt en niet omgekeerd. Hij is hoog geschoold en heeft de beste scholen in de wereld bezocht. Sunak was eerst een succesvolle minister van Financiën toen hij nog geen 40 was. Opvallend is dat zijn partijgenoten Truss de stoel onwaardig werd met haar belastingplannen die desastreus bleken. 

Rishi Sunak is sinds 2015 lid van het Lagerhuis voor het kiesdistrict Richmond (North Yorkshire). Hij was van 13 februari 2020 tot 5 juli 2022 Chancellor of the Exchequer (minister van Financiën) in het kabinet-Johnson II. Nadat Johnson in juli 2022 zijn aftreden had aangekondigd, deed Sunak een vergeefse poging om partijleider te worden. Hij deed een nieuwe poging na het aftreden van Liz Truss in oktober 2022. Deze keer was hij wel succesvol en werd daardoor per 25 oktober 2022 de eerste Britse premier van etnisch-Indiase afkomst. De afkomst van Sunak lijkt op dat van de Surinaamse hindoestanen. Sunak stamt uit een familie uit de Punjab. Zijn ouders zijn oorspronkelijk afkomstig uit Kenia en Tanzania. Zijn grootouders kwamen uit Brits-Indië.

Zijn vader was arts en zijn moeder apotheker. Hij volgde middelbaar onderwijs aan Winchester College, een van de oudste kostscholen in Engeland. Hij studeerde daarna filosofie, politiek en economie aan de Universiteit van Oxford. Vervolgens behaalde hij een MBA aan Stanford University. Na zijn afstuderen werkte hij voor zakenbank Goldman Sachs en later als partner bij het hedgefonds-managementbedrijf The Children’s Investment Fund Management. Sunak is sinds 2009 getrouwd met Akshata Murty, een dochter van de Indiase miljardair N.R. Narayana Murthy, de mede-oprichter van Infosys. Sunak was zelf al in staat miljoenen te verdienen en trouwde vervolgens ook in een miljardairsfamilie. Sunak werd ingezworen op de Bhagvad Gita. 

Hij heeft beloofd om alles weer op spoor te krijgen en repareren wat fout ging tijdens Elizabeth Truss. Er is in Engeland zelf met gemengde gevoelens gereageerd op de opvolging door Rishi Sunak. Er is enthousiasme, maar ook scepsis. De tijd zal uitwijzen wat de amper 42- jarige Rishi Sunak ervan bakt. Ter afsluiting merken we op dat de politieke opkomst van de kinderen uit de Indiase diaspora in de Amerikaanse hemisfeer een opmerkelijk verschijnsel is in deze eeuw. Wij hopen vanuit deze kant dat Rishi Sunak gevoelig is voor een verzoek van onze kant om de visumprocedure van Surinamers menswaardig te maken en als het kan ook op te heffen.

error: Kopiëren mag niet!