Chinese Zijin Mining Group heeft geen goede milieu-reputatie en aast naast goud ook op lithium

Afgelopen week werd het lokale nieuws vooral beheerst door de geplande overname van Rosebel Gold Mines van de Canadese goudmijnmultinational IAmGold door de Chinese mijnbouwreus (goud, koper, lithium) Zijin Mining Group Co. Ltd. 

Dit bedrijf ‘opereert’ mijnen in de hele wereld en is dan ook geen kleine speler als het gaat om de winning in landen van natuurlijke hulpbronnen. Zo heeft het onder andere kopermijnen in onder meer Servië, Tibet en Peru, goudmijnen in onder andere Australië, Colombia, Guyana, Servië en Papoea Nieuw-Guinea en een lithium-mijn in Argentinië. Ondanks dat het bedrijf zich op haar website profileert als een ‘groen’ bedrijf, blijkt dat in de praktijk toch her en der wat anders te zijn, zo blijkt alleen al dit jaar uit diverse publicaties wereldwijd, zo werd de redactie van Dagblad Suriname duidelijk.

Servië: herstel aangetast imago door sportsponsoring

Te midden van bezorgdheid over het milieu probeert Zijin deze dagen in Servië zijn slechte imago te herstellen door middel van sport. Sinds het bedrijf in 2018 het enige kopermijncomplex van Servië verwierf, heeft het bedrijf te maken gehad met protesten over zijn slechte milieuprestaties en beschuldigingen dat het betrokken is geweest bij ondoorzichtige zakelijke deals in het Balkanland.

In het licht van toenemende kritiek heeft het Chinese mijnbouwbedrijf zich beziggehouden met ontevreden gemeenschappen door lokale sportteams te financieren en te belonen in wat volgens activisten en waakhondgroepen een poging is om het aangetaste imago te herstellen.

De laatste bijdrage van Zijin was een donatie van $ 295.000 aan het Servische nationale damesvolleybalteam na de gouden medaillewinst op 15 oktober op de Wereldkampioenschappen in Nederland.

“Ze proberen te laten zien dat ze een maatschappelijk verantwoord bedrijf zijn”, zegt Mirko Popovic, programmadirecteur van het Regulatory Institute for Renewable Energy and Environment (RERI), een Servische milieu-non-gouvernementele organisatie, zondag 23 oktober aan RFE/RL (Radio Free Europe/Radio Liberty). “Maar, onze eerdere onderzoeken naar het werk van Zijin in Servië laten zien dat het allesbehalve een verantwoordelijk bedrijf is.”

Herhaaldelijk beboet

Zijin is door de jaren heen herhaaldelijk beboet door de Servische autoriteiten voor schendingen van de vervuiling. In april 2021 kreeg het bedrijf de opdracht om de werkzaamheden aan zijn kopermijn tijdelijk stop te zetten nadat het niet aan de milieunormen voldeed en een afvalwaterzuiveringsinstallatie in de buurt te bouwen.

De recente donatie aan het volleybalteam is niet de eerste keer dat Zijin geld geeft om sportteams te financieren te midden van de groeiende bezorgdheid over het milieu en de lokale weerslag.

Medio mei van dit jaar werd bekend dat Zijin Mining een dorp in Servië vervuilt, zonder vergunningen, lokale toestemming of transparantie, aldus een milieuactiegroep.

Bor, in het noordoosten van Servië, is een van de meest vervuilde steden van het Balkanland, volgens Just Finance, een Nederlandse organisatie die pleit voor overheidsbudgetten die worden besteed aan ontwikkeling en infrastructuurfinanciering om bij te dragen aan duurzaamheid.

“Sinds 2018, toen de nieuwe eigenaar van het Bor-smelterijcomplex, het Chinese Servische Zijin Copper, zijn activiteiten begon, zijn de levens van de burgers in ten minste vijf dorpen in dit deel van Servië op zijn kop gezet”, aldus de groep.

In een open brief in maart zeiden de dorpelingen van Ostrelj dat Servië Zijin Copper en Servië Zijin Mining activiteiten uitbreidt, wat een bedreiging vormt voor hun gezondheid, privébezit en levensonderhoud.

 “Als de wind waait, is het dorp Ostrelj bedekt met giftig stof”, aldus Just Finance.

De dorpelingen stellen, dat de autoriteiten geen masterplan hebben ontwikkeld waarin rekening wordt gehouden met de gevolgen voor het milieu.

Problemen rond goudmijn in Colombia

In augustus dit jaar blokkeerden demonstranten dagenlang een weg in Colombia, waardoor de productie van het Colombia-Buritica goudproject van Zijin Mining stopgezet moest worden. De blokkades begonnen op 12 augustus toen demonstranten eisten dat het reddingsteam van het nationale mijnbureau zou controleren of mijnwerkers ondergronds vastzaten, zei Zijin.

Duizenden wilde mijnwerkers werken onder soms dodelijke      omstandigheden in tientallen informele tunnels in de gemeente Buritica in het noordwesten van Colombia, waaronder veel binnen of naast de concessie van Zijin. De activiteiten, die worden gecontroleerd door de misdaadbende Clan del Golfo, vormen een veiligheidsprobleem voor de omliggende gemeenschap en beïnvloeden de output van Zijin, zo bleek vorig jaar uit een onderzoek van persbureau Reuters. Lokale media meldden dat tientallen mijnwerkers in de val konden zitten, maar noch de provincie, noch het nationale mijnbureau heeft de berichten over de vermisten bevestigd. Uiteindelijk werden geen dode mijnwerkers gevonden.

Zijin betaalde eind 2019 $ 1 miljard om de mijn te kopen van het Canadese Continental Gold, ondanks veiligheidsproblemen in verband met aanvallen op personeel.

“Ze houden geen rekening met mensen in het gebied”

Begin 2022 werd drie keer actie gevoerd tegen het goudmijnbedrijf. Een mijnwerker die voor Zijin werkte, zei op 23 mei van dit jaar tegen de nieuwswebsite Dialogo Chino, dat de eerste staking plaatsvond, omdat terwijl het hele land in lockdown ging vanwege Covid-19 “en iedereen opgesloten zat, zij [Zijin] aan het werk waren alsof er niets aan de hand was. De staking was om te eisen dat ze de quarantaine respecteren”. Ook zei de mijnwerker, dat zijn contract niet werd verlengd, omdat hij meedeed aan de protesten. “Ze zetten meer personeel uit China in en ze houden geen rekening met de mensen in het gebied”, voegde de geïnterviewde eraan toe, die anoniem wilde blijven.

Ook zou het bedrijf nauwelijks iets doen voor de lokale gemeenschappen, behalve nu en dan wat herstelwerkzaamheden verrichten aan de infrastructuur, wegen dus.

Zhang Jingjing, milieujurist en professor aan de University of Maryland School of Law (Verenigde Staten), waar ze leiding geeft aan het Transnational Environmental Accountability Project, zei tegen Dialogo Chino, dat Zijin een mijnbouwbedrijf is met ervaring met investeringen in 12 andere landen.

Ondanks dit, zei ze, is het in Colombia “niet in staat geweest om de relatie met de omringende gemeenschap volledig te beheren”, en hoewel het misschien wettelijke toestemming heeft om het project uit te voeren, is zijn “sociale vergunning” minder dan vooraf was verzekerd.

Naast goud, is Zijin ook aan het mijnen naar lithium. Zijin Mining Group  Co. voert haar inspanningen op om een belangrijke speler te worden in de wereldwijde lithiumstormloop en voegt een mijnrevivalproject in China toe aan overnames van Afrika naar Zuid-Amerika.

Op 20 maart werd een ceremonie gehouden in het hart van de Argentijnse Catamarca Andes, op 4.100 meter boven zeeniveau, om de start van de bouw te markeren van het 3Q lithiumpekelproject van Zijin Mining, een project met een initiële jaarlijkse productie van 20.000 ton lithiumcarbonaat.

De toekomst zal leren hoe de Chinese mijnbouwreus zich gaat gedragen in het Surinaamse binnenland en ten opzichte van de lokale gemeenschappen.

PK

error: Kopiëren mag niet!