Bedelaar versus de bedelaar

Dagblad Suriname ging deze week in gesprek met Ronald R., een fervent kijker van KAAK, over een voor hem belangrijk onderwerp dat ter sprake kwam in het het interview met president Chandrikapersad Santokhi. “Onlangs heb ik mogen kijken naar de televisie uitzending Kal Aaj Aur Kal van Faried Pierkhan via RBN tv, waar hij in gesprek was met de president van Suriname, Chan Santokhi.”

“In deze uitzending heeft de heer Pierkhan de president onder andere gevraagd hoe het gesteld is met het halen van Haïtianen naar Suriname waarbij nu bekend is dat er een enorme cholera uitbraak is op Haïti. Wij in Suriname zijn als deel van Zuid-Amerika reeds lang gevrijwaard daarvan.”

De recente cholera-uitbraak op Haïti komt na meer dan drie jaar zonder gemelde gevallen, maar sinds het eerste geval werd gemeld op 2 oktober 2022, zijn er maandag 24 oktober 123 bevestigde gevallen, meer dan 1.700 vermoedelijke gevallen en in totaal 40 sterfgevallen geweest. De laatste cholera-uitbraak in Haïti resulteerde in 820.000 gevallen en 9.792 doden.

Het is zeer riskant om mensen uit het land nu toe te laten, nu bekend  is dat het Haïti in een totale ramp is vervallen, ook de gezondheidssector.

De president  gaf echter geen antwoord op een vraag over cholera,  maar sprak eerder over zijn voorzitterschap bij de Caricom waar hij voor de duur van 6 maanden leiding aan geeft.

De president ging er prat op, dat hij een bepaalde verantwoordelijkheid draagt in de regio en Haïti niet in de steek gaat laten. “Ik vind het onbegrijpelijk dat de president stelt dat hij Haïti gaat kunnen helpen terwijl het land Suriname en Haïti op gelijke hoogte staan qua armoede”, zegt Ronald.

De armste landen 

Haïti en Suriname behoren tot de armste landen in de regio  en de 54e armste  landen in de wereld.

Ronald vind dat dit voornemen van de president alleen getypeerd kan worden als hoogmoedswaanzin. De president denkt onder andere dat alleen op basis van zijn voorzitterschap hij de publiciteit zal halen, maar zelfs via regionale nieuwsdiensten wordt niets over hem gezegd of geschreven. Hij haalt slechts het nieuws in Suriname doordat de Communicatie Dienst van de overheid steeds informatie stuurt naar de nieuwsdiensten. Maar, hij haalt zowel in de regio als op internationaal gebied het nieuws niet.

“Geen wonder dat gewezen president Ronald Venetiaan, tevens mijn naamgenoot, tijdens een discussieavond van de NPS op een zeer subtiele  manier heeft gesteld of het wel nodig was dat Santokhi het voorzitterschap moest accepteren wetende dat ons land grotere problemen heeft. De functie van voorzitter van de Caricom is niet een waarbij je wordt gekozen, het is slechts een tour beurt. Hij kon het net zo goed hebben overgeslagen en voor een andere collega hebben gelaten.” 

“Venetiaan heeft ook aangegeven dat die functie veel kosten met zich meebrengt, omdat de president diverse keren uit het land gaat om vergaderingen te leiden, die weliswaar worden voorbereid door het secretariaat van de Caricom. Als het daar om gaat slaat de president de plank totaal mis.”

Ronald: “De president zoekt aanzien in de regio, en weet mogelijk niet dat je die moet verwerven. Zo wilde Desi Bouterse ook een platform hebben om zichzelf te tonen en nam het voorzitterschap van Unasur op zich. Terwijl het ons land miljoenen heeft gekost en het rendement nihil was. Unasur is ook een totale mislukking geworden en alle belangrijke lidlanden zijn eruit getreden.”

Volgens Ronald vertoont het gedrag van de huidige president veel van die van Desi Bouterse waar resultaten pover zijn en de profilering een one man show is.

Suriname gaat manschappen sturen 

“Een interessant punt dat de president wel naar voren bracht is, dat Suriname mee zal doen met het leveren van manschappen om orde en rust te bewerkstelligen, die nu door verschillende gangster groepen in gevaar wordt gebracht en die jarenlang voor zoveel chaos heeft gezorgd in het land. Het is  bekend dat de VN manschappen wil sturen, maar deze zouden geleverd moeten worden door de Caricom en of andere landen, mogelijk onder de vlag van de VN. Dat is op zich wel een goede zaak voor onze mensen om vanuit welke dienst dan ook goede ervaringen op te kunnen doen”, aldus Ronald. “Ze gaan  overigens ook betaald worden door de Verenigde Naties.”

“Zaak is dat de president meer problemen heeft in eigen land om op te lossen. Als je je eigen huis niet kan ordenen, wat beteken je dan voor de regio, laat staan voor de wereld. Overal sta je bekend als die president van een failliete staat.”

Ronald R., gelooft niet dat men onze president serieus neemt. Alleen begrijpt Santokhi het mogelijk niet en dat is heel jammer voor ons allen.

NK

error: Kopiëren mag niet!