President zal overleggen met Franse autoriteiten over FID

‘A olie drape, ow kong’

President Chandrikapersad Santokhi heeft aangegeven, dat er mogelijk met de Franse president Emmanuel Macron overleg zal plaatsvinden over het besluit van de Franse oliegigant TotalEnergies over het verschuiven van de Final Investment Decision. Dit gaf de president zaterdag aan in het programma Rashid Pierkhan’s Kal Aaj Aur Kal. 

Total heeft inmiddels de FID verschoven naar midden 2023. Die was eerder voor eind 2021 en vervolgens 2022 gepland. De verschuiving is een tegenslag, zo gaf de president toe. 

Productie pas na 2026-2027 

Met de verschuiving van de FID komt ook de productie veel later. Dat wordt waarschijnlijk pas in 2027. Een groot gevolg voor Suriname is volgen president Santokhi, dat de 20 procent aandelen van de staat niet ingezet kunnen worden. “We weten niet wat het waard is. Dat heeft ook gevolgen voor het IMF-programma, waar er zware targets zijn tot 2035. De productie wordt naar achteren geschoven, maar wij hebben haast.” “Dat is niet prettig. We hebben aan Staatsolie opdracht gegeven om de mogelijkheden te bekijken. Met de CEO van TotalEnergies is er al meerdere malen overleg geweest. Maar, wij gaan nu kijken naar mogelijkheden voor overleg met de president van Frankrijk.”

Interesse andere bedrijven 

Petronas en bedrijven in Qatar hebben volgens de president ook serieuze interesse getoond. “A olie drape, ow kong. Wij hebben geen expertise op offshore gebied. Daarom hebben wij ondersteuning nodig vanuit het buitenland.”

Onlangs heeft de staatsminister van Qatar voor Energie, Saad Bin Sherida S.J. Al Kaabi, samen met de vicepresident Commerciële & Bedrijfsontwikkeling van QatarEnergy, Mohamed Salem Al-Marr, een ontmoeting gehad met president Santokhi.

QatarEnergy is een staatsoliebedrijf van het Arabische Emiraat. Het bedrijf exploiteert alle olie- en gasactiviteiten in Qatar, inclusief exploratie, productie, raffinage, transport en opslag. President Santokhi heeft aangegeven, dat Suriname erg trots is om te horen dat QatarEnergy interesse heeft in de Surinaamse olie- en gassector.

error: Kopiëren mag niet!