President draagt verantwoordelijkheid voor coördinatie regionale aanpak Haïti

President Chandrikapersad Santokhi draagt in zijn hoedanigheid als Caricom-voorzitter verantwoordelijkheid voor de coördinatie van de regionale aanpak voor de perikelen op Haïti. Bendes hebben daar het dagelijks leven totaal geterroriseerd. 

President Santokhi heeft onlangs verschillende vergaderingen belegd over deze kwestie. Dit gaf de president zaterdag aan in het programma Rashid Pierkhan’s Kal Aaj Aur Kal. President Santokhi was te gast bij Faried Pierkhan, presentator van Kal Aaj Aur Kal.  

VN vlag

Zo werd vergaderd met de adviesgroep van de Economische en Sociale Raad van de Verenigde Naties (ECOSOC). Er is gedelibereerd over de bezorgde situatie op Haïti. Aan het onderhoud werd onder andere deelgenomen door António Guterres, secretaris-generaal van de VN, en Caricom secretaris-generaal Carla Barnett. De Caricom is belast met de veiligheidsingreep in het eiland. Er ligt een officieel Haïtiaans verzoek voor ondersteuning. 

“We gaan Haïti niet achterlaten en niet in de steek laten”, beklemtoonde de president. “We gaan het volk ondersteunen. Er zal onder de vlag van de VN gehandeld worden. De Caricom, waarvan Haïti lid is, staat klaar om het land, in samenwerking met de internationale gemeenschap, te ondersteunen. Echter is zij niet in staat dit alleen te doen.” 

President Santokhi heeft er alle geloof in, dat met een goed plan en gezamenlijke inspanning, Haïti wederom tot bloei zal komen. Maar, een recente uitbraak van cholera zal de actuele situatie op het eiland er niet makkelijker op maken en dat geldt ook voor internationale steun.

Cholera-uitbraak: al 40 doden

In de eerste week van oktober werd bekend, dat op Haïti acht mensen waren gestorven aan cholera, zo meldde het ministerie van Volksgezondheid. Het eiland is net twee jaar vrij van cholera, maar wordt momenteel geteisterd door bende-oorlogen, waardoor er een tekort is aan schoon drinkwater.

Een nieuwe aanval van de besmettelijke ziekte zou desastreus zijn voor Haïti, dat al kampt met een stilstaande economie en voedsel- en brandstoftekorten. Het kinderfonds van de VN, Unicef, bericht maandag 24 oktober dat er meer dan 1.700 verdachte cholera-gevallen zijn, de helft zouden kinderen zijn. Het dodental is in drie weken tijd gestegen naar 40.

error: Kopiëren mag niet!