IAmGold heeft geen geld voor nieuwe investeringen in Rosebel Gold Mines

De Canadese goudmijnmultinational IAmGold heeft geen geld voor nieuwe investeringen in Rosebel Gold Mines N.V. Er zou voor de komende 3 jaar een bedrag van ruim US$ 450 miljoen aan ontwikkelings- en onderhoudskapitaal moeten worden geïnvesteerd om het bedrijf in 2025 weer winstgevend te maken en de arbeidsplekken veilig te stellen. Gedurende deze periode van herinvesteringen zou de mijn geen winst maken en juist kapitaal verbruiken. Voor het resterende logistieke en operationele management is er bovendien voor de komende periode nog eens US$ 1,2 miljard nodig aan kapitaalinvesteringen. De voorraden goudvoorkomens van Rosebel Gold Mines zijn goed voor een levensduur van de goudmijn tot na 2030. 

Geld nodig

IAmGold zegt in een uitgegeven persbericht, dat het Rosebel Gold Mines N.V. van de hand zal doen, omdat zij het geld nodig heeft voor noodzakelijke investeringen in haar grootste goudmijn Côté Gold in Canada. Deze goudmijn in het noordoosten van Canada wordt nu productieklaar gemaakt. Begin 2024 moet deze mijn de eerste goud produceren.

Rosebel Gold Mines N.V wordt aan de Chinese gigant Zijin Mining Group Company Ltd. verkocht voor een totaal bedrag van US$ 401 miljoen. Michiel Fleisheuer, general-manager van Rosebel Gold Mines wijst op het belang van de volgende stap, nadat de verkoop is afgerond. “De nieuwe investeerders hebben met de aankoop van het bedrijf het uiteindelijk doel nog niet bereikt. Er is behoorlijk wat kapitaal nodig om de bedrijfsoperaties voort te zetten. Zijin Mining Group Co.Ltd. heeft aangegeven dat zij het kapitaal voor de overname zal financieren, evenals de investeringsmiddelen die nodig zijn voor de voortgang van de bedrijfsoperaties.”

Bij de werknemers van Rosebel is naar aanleiding van de verkoop van het bedrijf grote bezorgdheid ontstaan. Vrijdag is er een bespreking geweest met de vakbond binnen het bedrijf. Michiel Fletsheuer noemt de bezorgdheid begrijpelijk. Hij zegt helaas niet alle vragen van de vakbond te kunnen beantwoorden, omdat het om informatie gaat die Zijin Mining Group Co.Ltd. moet verstrekken. Aan de vakbond is dat ook duidelijk gemaakt.

Begrip voor zorgen

Ondertussen heeft Zijin een brief aan IAmGold gericht waarin het bepaalde zaken de werknemers rakende verduidelijkt. Shaoyan Shen, deputy president van Zijin, stelt dat het bedrijf respect heeft voor de prestatie van IAmGold en haar bijdrage aan de ontwikkeling van lokale gemeenschappen en economische groei in Suriname door de operaties van Rosebel Gold Mines N.V in de afgelopen 18 jaar.  

“Als één van de grootste mijnbouwbedrijven ter wereld zijn wij bij Zijin ook trots op onze staat van dienst op het gebied van het bieden van sterke werkgelegenheidskansen aan lokale arbeidskrachten en het leveren van een impactvolle bijdrage aan economische en sociale ontwikkeling in de gemeenschappen waarin we actief zijn”,  zegt de Zijin top-man.

Hij stelt de vragen en zorgen van de werknemers over hoe Rosebel Gold Mines geleid zal worden, in het bijzonder het beleid ten aanzien van de huidige medewerkers, te begrijpen. Hij stelt dat Zijin de legitieme zorgen van de werknemers in het het licht van voortdurende verandering in leiderschap waardeert. 

Zijin is een multinationale mijnbouwgroep die operaties heeft in 13 landen op 5 continenten. “We zijn volledig toegewijd om invulling te geven aan onze sociale verantwoordelijkheid en hebben brede erkenning gekregen voor onze gemeenschappelijke ontwikkelingsfilosofie, waaronder het bieden van werkgelegenheid aan lokale mensen als een van onze topprioriteiten. Middels ons beleid op het gebied van bestuur, financiële waardering en secundaire voorzieningen, diversiteit, loopbaanontwikkeling en arbeidsrechten, streeft Zijin ernaar ervoor te zorgen dat elke werknemer met waardigheid en respect wordt behandeld, terwijl een harmonieus, gediversifieerd en goed presterend personeelsbestand wordt gecreëerd waarbij pesten, seksuele intimidatie en discriminatie absoluut niet worden getolereerd”, aldus Zijin. 

Geen afvoeiingsplannen

Ze zegt alle aspecten van de overeenkomsten met Rosebel Gold Mines / IAmGold na te zullen komen, inclusief alle arbeidsaangelegenheden en opleiding gerelateerde regelingen, collectieve arbeidsovereenkomsten en individuele arbeidsovereenkomsten. Er zijn geen afvloeiingsplannen. Ze zegt het huidige personeelsbestand juist als uiterst waardevol te beschouwen en op hen te rekenen voor een soepele overgang en voor het voortdurende succes van de mijnen in de toekomst. Er kunnen meer werkgelegenheid en een beter welzijn worden verwacht voor de lokale personeelsmarkt. Zijin zegt ernaar te streven de investeringen te verhogen en het productiepotentieel in Rosebel Gold Mines N.V te verbeteren.

Het managementteam van Zijin zal binnenkort Suriname bezoeken en zegt uit te kijken om vertegenwoordigers van het personeel te ontmoeten. 

SS

error: Kopiëren mag niet!