Duizenden op het plein voor festiviteiten Divali en Suriname Dia

Enkele duizenden Surinamers hebben deelgenomen aan de grootse viering van het Divali-feest. De Nationale Divali Manifestatie vond op zaterdag 22 oktober plaats. De Suriname Dia werd die avond door “Ram en Sita” aangestoken. President Chandrikapersad Santokhi en First Lady Mellisa Santokhi-Seenacherry mochten daarna als eersten ghee toevoegen aan de dia. Duizenden personen hebben daarna de traditie vervuld. 

De Suriname dia staat dit jaar voor de 15e keer. Op het plein was ook veel animo voor een culturele optocht zondagavond. Ook werden culturele artikelen verkocht bij een Diwali Nagar.

President Santokhi sprak dank uit naar de organisatie. “Divali is gewijd aan de godin van het licht, Maha Lakshmi. Zij is ook de godin van het geluk, succes, wijsheid en welvaart. Dit zijn allemaal zaken die universeel zijn, wat maakt dat dit feest ook voor anderen dan alleen door hindoestanen geldt en gevierd wordt. Licht maakt geen onderscheid tussen mensen en schijnt voor een ieder. Moge het licht altijd in jullie harten blijven gloeien”, gaf het staatshoofd te kennen in zijn toespraak. 

De Nationale Diváli Manifestatie duurde tot en met maandag. De Culturele Unie Suriname had eerder bekend gemaakt, dat het aanwezige publiek kon gaan genieten van een gevarieerd cultureel programma met optredens van diverse culturele groepen. 

Naast een gevarieerd podiumprogramma was er ook een divali nagar waaraan diverse bedrijven en groepen deelnamen. In de divali nagar kon men terecht voor onder andere informatie, kleding, religieuze en spirituele boeken, gevarieerde voeding en snacksoorten en cocktails, smoothies en slush. 

error: Kopiëren mag niet!