“Divali wordt gevierd om het licht te verwelkomen in het leven en dat hebben wij nu heel erg nodig”

“Niet op alle feestdagen heb je sprake van een vlotte verkoop”, zegt Moniek, een kleine onderneemster, tegen Dagblad Suriname naar aanleiding van Divali. 

“Op enkele feestdagen kan ik als onderneemster ook genieten met enkele klanten en ook ervaren wat en hoe bepaalde dingen zijn en ervaren hoe een feestdag bij een bepaald geloof gevierd wordt.”

Het vieren van Divali of Lichtjesfeest gaat gepaard met het nuttigen van zoetig eten en je heb toch enkele ondernemers die zich niet daarmee bezig houden. Moniek, die warme maaltijden op bestelling maakt, geeft aan dat zij niet zo veel bestellingen heeft, dan enkel gebakjes. “Natuurlijk ga je het als ondernemer een beetje erg vinden dat je geen draai hebt, maar voor deze vind ik het wel spannend.” Moniek heeft een uitnodiging van een van haar klanten gekregen om Divali samen met haar te vieren. “Jaren daarvoor heb ik het ook wel meegemaakt, maar ik ben altijd in de spanning”, benadrukt Moniek.

Anicha, die ook onderneemster is, zegt dat zij wel geluk heeft met deze feestdag en dat zij juist op enkele andere feestdagen niet veel maakt. “Ik maak vaak genoeg zoete gebakjes, roti en ook heel vaak vegetarische gebakjes op bestelling. Op zo een manier heb ik wel veel bestellingen gehad en daarnaast heb ik ook mijn eigen gerechten en gebakjes om thuis te maken. Tijdens het feest worden dan ook door het huis en op de erven lichtjes aangestoken. Wordt symbolisch bedoeld als de overwinning van het goede over het kwade. Divali wordt gevierd om het licht te verwelkomen in het leven en dat hebben wij nu heel erg nodig”, benadrukt Anicha.

“Veel succes en hoop op een verandering. Als burger wens ik eenieder het beste en adviseer een ieder om niet op te geven ook al is het leven nog zo moeilijk, geef niet op en blijf je in zetten.”

TM

error: Kopiëren mag niet!