De ‘legale’ backtrack die nog steeds ‘illegaal’ is

Personen die bekend zijn met backtrack route in Nickerie ergeren zich aan de uitspraken die onbewust gemaakt worden door mediahuizen en nu zelfs internationaal Suriname te schande maken. Rashied Doekhie, de bekende oud-NDP parlementariër, geeft in gesprek met Dagblad Suriname zijn mening hierover.

Geen wettelijke grondslag

Doekhie zegt: “Er is zoveel gebeurd in Nickerie. Van het bezoek van de president tot het zogenaamd heropenen van een toiletgroep. Dit alles en nog meer doet nu de ronde, net alsof het de backtrack route zou zijn geweest die de mensen heeft opengesteld. Dit berust echter niet op de waarheid. De president staat gewoon een dag op en zegt dat hij een illegale plek legaal zal maken, echter doet hij dit zonder een wettelijke basis. Er is wel volmondig bekend gemaakt, dat de route nu eigenlijk gewoon opengesteld zal worden met de nodige begeleiding vanuit de kant van de overheid, maar dat betekent nog geen legaliteit. Legaliteit wordt verkregen door een wet of een verdrag. In der tijd hebben mensen als Mark Karg en Melvin Linscheer, die nu veiligheids beleidsadviseur is, er werk van gemaakt om hun adviezen over de taferelen bekend te maken.”

Backtrack route is een gewoonte geworden voor de burgers

Doekhie legt het verhaal vanuit zijn oogpunt als kenner van Nickerie uit: “Er gaan zeker 5.000 tot 6.000 mensen van en naar Guyana vanuit Nickerie vanuit deze route.”Doekhie geeft aan, dat hij vaak heeft gesproken met deze heren en ook met gewezen president Bouterse. “We hebben internationale wetten en regels. Als gewezen minister en politiecommissaris zou president Santokhi deze zaken toch moeten weten en kennen. Het was juist een schande dat een districtscommissaris dat ding sloot vanwege Covid. Dan komt een president dat ding “legaal” heropenen. Een president komt en pleegt een illegale handeling. Het kan niet! Wat ik had verwacht was, dat er een regulatie zou plaatsvinden.”

“Voorwerk in de stad met betrekking tot de regelgeving en dan naar Nickerie met een enveloppe met een beschikking of een resolutie, aangekondigde wet, dat dit gedeelte een aanmeerplaats is geworden.”

“Tot nu toe zijn er maar twee wettelijke plekken en die zijn haven en Canawaima. Backtrack is en blijft een plek waar men gewend is om de oversteek te doen van en naar Guyana.”

Grote verkeer rancune terwijl president bezoekt brengt

Dit is niet het enige, dat de Nickeriaanse burgers kwaad heeft gemaakt bij het recente bezoek van de president. Het bezoek van de president heeft ook ervoor gezorgd, dat belangrijke korte verbindingswegen met Nieuw Nickerie, af werden gesloten omdat er een festiviteit zou zijn en de president die bij zou wonen.

“De belangrijkste weg voor de handelaren die dagelijks ervan gebruik maken werd afgesloten en de truckchauffeurs moesten zeker meer dan 20 tot 30 kilometer omrijden om op plaats van bestemming te kunnen komen. Het is erg wat er in dit land gebeurt. Handelaren en anderen hebben enorm geleden. Niemand die daaraan heeft gedacht”, zegt Doekhie aansluitend op het verhaal.

GW

error: Kopiëren mag niet!