Rashied Doekhie: ”Ef yu abi boto, yu mus abi pari tu”

Burgers die bekend zijn bij de redactie van Dagblad Suriname hebben melding gemaakt van de schots en scheve planken bij het gebouw van het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer in Nieuw Nickerie. Hierover heeft de redactie van Dagblad Suriname een gesprek gehad met de kenner van Nickerie, Rashied Doekhie, die zijn mening geeft over het gebouw.

Slecht onderhoud

De bezorgde burgers zeiden, dat het onderhouden van overheidsgebouwen altijd een groot probleem blijkt te zijn. Dit is niet het eerste gebouw dat in zo een bouwvallige staat is en dus een renovatie behoeft. 

De heer Doekhie om zijn mening hierover gevraagd, zegt dat het gebouw tijdens het regiem van de vorige regering al in slechte staat verkeerde en het werd toen met man en macht aangepakt om ervoor te zorgen dat het gebouw ooglijk werd voor de Nickeriaanse gemeenschap.

“De vorige regering”

De vorige regering heeft het gebouw met alle bijbehorende kantoorgerei, aldus Doekhie, netjes achtergelaten, nu verneemt hij dagelijks zelf van mensen die daar werken en mensen die gewoon een bezoekje brengen dat het gebouw helemaal niet in een goede staat verkeert. 

“Toen de regering overnam wist die toch dat het land behalve alles dat verkeerd ging, ook vooruitgang had geboekt, daarmee gingen ze nooit verder.”

“Hebben ze wel de nodige kennis en kunde om hetgeen over is genomen verder te brengen naar grote hoogtes? En ding is zeker, ef yu abi boto, yu mus abi pari tu. Dit wil kortom zeggen, indien je werk op je wilt nemen moet je in staat zijn om het werk dan naar behoren te doen.”

Het gebouw behoeft dringende aanpak

“Het gebouw stond in weer en wind, toen de vorige regering er werk van maakte om het te renoveren”, zegt Doekhie. “De dak- en thuislozen namen daar hun intrek, samen met kadavers en ander gedierte. Als er niet snel wordt ingegrepen dan hebben we een groot probleem”, zegt Doekhie. 

“De vorige regering heeft zeker een bedrag van SRD 135.000 aan donaties gehad voor de hele administratie en inventaris van het gebouw en die staan ook gewoon daar in een stadium van vernieling. Het gebouw kwam en verschillende overheidsinstellingen werden daar opgevangen. Enkele voorbeelden zijn bijvoorbeeld GLIS (Grondregistratie en Land Informatie Systeem), ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer, en zelfs ook de toenmalige districtscommissaris tijdens de renovatie van het nu schitterende districtscommissariaat. Het was een hulp voor de mensen om niet helemaal naar de stad te gaan om hun stukken te leveren of andere activiteiten rondom het geheel van percelen in orde te maken, kortom het was een vorm van decentralisatie. Het aanhoren hoe het nu gaat met het gebouw, maakt dat we moeten vrezen dat dit na een paar jaar niet weer het geval wordt, vreselijk is het dat onderhoud zo moeilijk is”, zegt Doekhie afsluitend.

GW

error: Kopiëren mag niet!