IAmGold is verkocht, en?

“We leven als burgers nog steeds onder dezelfde omstandigheden en dat zal niet veranderen”

Met betrekking tot de verkoop van de Rosebel Gold Mines aan een Chinees bedrijf, hebben vele burgers hun mening gegeven over wat zij van dit besluit vinden.

Surinaamse overheid

Enkele van de personen die in gesprek gingen met de redactie van Dagblad Suriname zijn de mening toegedaan, dat het erg is dat IAmGold verkocht is aan een Chinees bedrijf en dat het bedrijf toch wat respect had kunnen tonen en dit eerst met de Surinaamse overheid had moeten bespreken voordat ze die stap namen. Dit is ook de reactie geweest van de vicepresident die in gesprek met diverse media ging en ook vond dat dit eerst met de Surinaamse overheid besproken had moeten worden.

Surinaamse overheid of niet, het leven in die “pinarie” gaat gewoon door

“Chinezen hebben al drie kwart van de economie overgenomen. Als dit weer verkocht wordt aan de Chinezen, wat is dan het probleem? Ze staan op elke straathoek van Suriname. De lijst met Chinese winkeliers is enorm lang. Onze rijkdommen worden continu weggedragen, niet alleen door Chinezen. Er is geen controle vanuit onze overheid. Alles wordt weggedragen. Het deert de overheid gewoon niet”, zegt Rashied, een ontevreden burger. 

Het maakt volgens hem niet uit wie het koopt, want het land heeft nooit de echte voordelen van het bedrijf mogen ervaren.

“Onze zaken worden continu weggedragen. Je moet schrikken en schreeuwen vanaf het begin en niet nu, wanneer het zo ver gevorderd is. Een ding is belangrijk, het bedrijf was niet van ons. Als het bedrijf besluit om te verkopen en weg te gaan, dan hebben ze alle recht.  Ze hebben documenten en ze hebben de bevoegdheid dus om het te verkopen”, zegt hij verder

Afsluitend zegt Rashied: “Het was van de Canadezen. Ze hebben hun reden waarom ze het willen verkopen en we hoeven echt geen lawaai te maken daarover. We krijgen toch niets als burgers. Met die hele vijf procent aan aandelen krijgen we als burgers nog steeds geen profijt van de situatie. We zullen maar weer zitten te kijken hoe de Chinezen dit keer, in plaats van de Canadezen, alles wegbrengen uit het land.”

GW

error: Kopiëren mag niet!