Hennepteelt vereist goed systeem

In De Nationale Assemblee is weer de discussie opgestart om de industriële hennepteelt in Suriname een legale basis te geven. In de media wordt gemeld, dat er in DNA onenigheid en discussie is over het TCH-gehalte van hennep en met welk percentage aan TCH-gehalte in Suriname moet worden gewerkt. Wij hebben eerder hier aangehaald, dat in Guyana de ontwikkelingen veel verder zijn en dat de Guyanese diaspora daarbij een grote rol speelt. Dat soort interventies zijn onbekend in Suriname. Er worden in de wetgeving van de verschillende landen verschillende gehaltes van de TCH gebruikt. 

TCH staat voor: Tetrahydrocannabinol. THC is het belangrijkste psychoactieve bestanddeel van cannabis oftewel hennep.

Psychoactieve middelen of stoffen zijn substanties die uitwerking hebben op de psyche. Deze stoffen hebben dus invloed op het gedrag of de beleving van de gebruiker. Dit kan gaan om een hallucinogeen effect, waardoor men hallucineert. Maar, het kan ook gaan om sedativa. Sedativa zijn bewustzijnsverlagende geneesmiddelen. Of het kan gaan om nootrope stoffen: dat zijn stoffen die de hersenen beter laten functioneren. 

Er moet geen verwarring bestaan tussen marihuana en industriële hennep. Hennep staat bij de meeste mensen eerder bekend als cannabis, marihuana of wiet. De variant die geen hallucinogene werking heeft noemen we industriële hennep. Als de wetgeving is aangenomen dan zal dit gewas onder bepaalde voorwaarden in open lucht te telen zijn. Van deze plant worden de zaden, de bladeren, de vezels en de scheven of houtachtige delen gebruikt. Industriële hennep bevat in Europese landen maximaal 0,2% THC en heeft bijgevolg geen psychoactieve werking. 

De discussie in DNA is om te voorkomen dat de plant die mate van TCH gehalte heeft dat het door kwaadwilligen kan worden gebruikt om geestverruimende marihuana ervan te maken. Suriname moet dus in staat zijn om zelfstandig het TCH-gehalte te meten en een autoriteit moet daarvoor bevoegd en verantwoordelijk zijn. Ook krijgen we bij de teelt van cannabis biologische adaptaties die ongemerkt zouden kunnen zorgen voor het ontstaan van een soort die meer TCH-gehalte bevat dan wettelijk is toegestaan. Daarvoor moeten er bij de teelt systemen in place zijn die dit kunnen voorkomen en in elk geval het kunnen detecteren.

Het interessante aan de plant is dat de bloemen, bladeren, zaden en stengels van industriële hennepplant – in principe – allemaal gebruikt worden in zeer diverse toepassingen. Bloemen worden onder andere gebruikt voor thee of om CBD uit te extraheren. CBD is de afkorting van cannabidiol. De olie wordt gemaakt van de hennepplant. Deze plant heeft diverse werkzame stoffen, waar ook cannabidiol onder valt. Cannabidiol, waar CBD de afkorting van is, kan een gunstig effect hebben op het lichaam waardoor het als een heilzaam bestanddeel wordt beschouwd. Het zaad wordt gebruikt voor veevoer: voornamelijk in vogelvoer. Ook is het zaad geschikt voor menselijke voeding. Men kan het als volledig of gepeld zaad opeten of persen tot olie om te gebruiken in salades. Ook de bladeren kunnen kunnen als thee of CBD worden gebruikt. Afhankelijk van de oogstmethode kan uit de stengel lange vezel, korte vezel en scheven gehaald worden. De lange vezels zijn interessant voor textieltoepassingen. De korte vezels worden toegepast in technische toepassingen zoals composieten, non-wovens, isolatiemateriaal. De scheven of houtachtige delen van de stengels worden onder andere gebruikt in kalkhennepbeton, als stalstrooisel of als mulchmateriaal in de tuin. 

De textielindustrie heeft met hennep een zeer duurzaam alternatief voor katoen: zo verbruikt de hennepplant minder water en groeit deze veel sneller, zonder dat er meststoffen of insecticiden nodig zijn. Industriële hennep is ook uitermate geschikt voor toepassingen in de papier- en automotive industrie. Voor de huidige toepassingen werd echter alleen de buitenzijde van de stengel gebruikt, terwijl ook andere delen van de plant bijzonder nuttige eigenschappen hebben. Van de kern van de stengel en de houtachtige delen, tot de bladeren en zaden; met de juiste processen zijn er volop mogelijkheden om de volledige hennepplant te benutten.

Industriële hennep bevat vrijwel geen THC, het ingrediënt dat het stoned- of high-gevoel geeft bij de aan hennep verwante cannabis, maar bevat des te meer CBD. Aan deze uit de hennep onttrokken medicinale olie worden spierontspannende, ontstekingsremmende en anti-epileptische eigenschappen toegeschreven.

Ook in de cosmetica-industrie zijn er mogelijkheden voor nieuwe toepassingen. Hennepzaad ten slotte, wordt beschouwd als een superfood, goed voor gewrichten, hart- en bloedvaten en geheugen. Om echter de gehele plant voor deze toepassingen te kunnen gebruiken, is een compleet nieuwe set van processen nodig.

Het is dus duidelijk dat de we geen eigen soja en maïs kunnen kweken om veevoer te maken en daardoor de prijs van kip kunnen betalen, maar ons nu wel inspannen om het ingewikkelde hennep te gaan telen.

Een goede bio-industrie moet als basis dienen voor de veilige ontwikkeling van deze sector. In Suriname zijn nagenoeg alle sectoren zwak en wordt alles waarin regeringen bemoeien vernietigd. 

De vraag rijst hoe we deze industrie in goede banen zullen leiden en of we nationaal wel het ondernemerschap ervoor hebben. In elk geval is het duidelijk dat Surinaamse investeerders eigenlijk niet bestaan. Wie zal dan in de teelt van hennep investeren?

error: Kopiëren mag niet!