Regering treft maatregelen om voedselproducten betaalbaar te houden

De regering is bezig met maatregelen om bepaalde voedselproducten rechtstreeks te betrekken van producenten in het buitenland. De prijzen kunnen hierdoor met 40% teruggebracht worden. De druk op de samenleving wordt dan minder. 

President Chandrikapersad Santokhi zei maandag in het tv-programma “To the Point”, dat de regering bezig is met enkele importeurs om bepaalde voedselproducten rechtstreeks van de producent naar de consument te brengen. Het gaat voorlopig om een vijftal voedselproducten, waaronder spijsolie. Sojaolie wordt uit Brazilië gehaald. 

De maatregel maakt deel uit van het pakket aan maatregelen dat president Santokhi in zijn jaarrede had aangekondigd om de bevolking uit de moeilijke financieel-economische situatie te helpen. De president zegt dat een ieder dient te beseffen, dat alles wat uit het buitenland geïmporteerd wordt, het land meer deviezen kost. Suriname moet gaan werken aan de eigen produktie. 

Uit bekomen cijfers blijkt dat de maandelijkse importbehoefte van het land tussen de US$ 60 en US$ 70 miljoen ligt. De import van brandstof alleen bedraagt maandelijks gemiddeld rond de US$ 40 miljoen. De import van medicijnen en basisgoederen kost maandelijks rond de US$ 14 miljoen. De rest gaat naar de import van bouwmaterialen, luxe goederen en voertuigen. De gemiddelde importvolume aan brandstof ligt maandelijks rond de 35 miljoen liter, waarvan 16 miljoen diesel en 19 miljoen unleaded.

SS

error: Kopiëren mag niet!