Alleenstaande in Suriname – Deel 1

“Soms zit je jezelf af te vragen waarom men het zo moeilijk maakt”

“Niemand heeft ooit verwacht om alleenstaand te zijn, maar alles verandert in een vingerknip”, zegt een vrouw tegenover Dagblad Suriname. De huidige financieel-economische situatie raakt een ieder in het land, maar raakt de alleenstaande en werkloze het zwaarst. Enkele burgers geven in een gesprek aan, dat er heel veel alleenstaanden in het land zijn. Als oorzaken worden aangegeven miscommunicatie, ontevredenheid, geen stabiliteit, sterfgeval, vertrouwen, niet reddy zijn en vaak genoeg ook bemoeienis van anderen buiten de relatie. 

“Soms zit je jezelf af te vragen waarom men het zo moeilijk maakt, zolang er een goede verstandhouding is en een band, kan het anders”, zegt de vrouw. “Een ieder heeft zijn eigen verhaal en ervaring, maar je merkt ook vaak genoeg dat men niet weet wat ze willen. Als alleenstaande heb ik veel ervaren. Elke persoon vindt dat hij of zij onschuldig is, maar aan het eind moet er toch een acceptatie komen dat er verkeerd gehandeld is. In mijn relatie was er geen sprake van vertrouwen, iets dat in vele relaties voorkomt. Daarnaast speelde ontevredenheid, de financiële situatie en werk nood een grote rol. Door heel veel druk kan het aan de ene kant ook uitlopen, zegt de vrouw.

“Ik heb mijn partner gepakt en daar brak mijn vertrouwen. Ik vroeg mezelf af wat daartoe had geleid en mijn voormalige partner gaf aan, dat het per ongeluk was. Maar, dat doet men niet per ongeluk, het heeft te maken met ontevredenheid. Je loopt bewust uit, je praat bewust tot iemand of leert iemand kennen en niet per ongeluk. Je kan vaak genoeg vrienden zijn, maar de meeste mensen weten ook niet hoe zij dat moeten behouden. Vriendschap wordt vaak genoeg gemengd in een relatie. Na het gebeuren deed ik alles als vrouw, dus dan heb je de financiële situatie. En dat mijn voormalige partner ook geen baan had en nog uitliep bracht het meer stress. Ik moest het op een of andere manier loslaten”, zegt de vrouw. 

Een andere vrouw zegt, dat het om de stomste reden uit is met haar partner. “De meeste mensen verwachten dat een vrouw voor alles staat. Naast het koken, het huis onderhouden, voor de kinderen zorgen en je eigen werk doen wordt er daarnaast veel meer verwacht. Ik vroeg alleen voor hulp in het huishouden en dan kreeg ik te horen dat het een taak is voor de vrouw, maar zo hoort het helemaal niet”, benadrukt de vrouw.

“Niets is een lekkerder gevoel dan dat beide partners elkaar ondersteunen. De ene helpt met het huishouden en de andere met de rest of de man geeft soms aan, ik kook vandaag en jij regelt de rest, dat is een heel mooi gebaar. Maar, vele heren denken dat schoonmaken en koken alleen de taak van een vrouw is en dat een man moet werken en geld binnen brengen. Dat heeft een grote ruzie in mijn relatie gebracht. Ik ging ervan uit, als ik alles dan in mijn eentje doe, dan kan ik alleen wonen. De financiële situatie was wel een steun, maar ik heb geen stress en pijn meer nodig, dus besloot toen er een einde aan te maken. Ik ken heel veel mensen bij wie het fataal is afgelopen en waarbij de partner een andere keuze maakt en de relatie beëindigt. Als persoon heb ik geleerd dat je eerst van jezelf moet houden en jezelf moet vertrouwen voor je die twee dingen in iemand anders zoekt of zet”, benadrukt de vrouw.

“Wees tevreden met jezelf en dan zie je, dat je omgeving ook tevreden zal zijn. Voor veel wrijving in een relatie begin je je vaak genoeg gestrest te voelen of minderwaardig, maar dat moet helemaal niet voorkomen. Ik zeg vaak, dat wat je niet voor jezelf wilt, doe dat een ander ook niet aan en als je weet dat je niet reddy bent voor verandering in je leven, dan ga geen relatie aan. Alleenstaande zijn is geen lekker gevoel, wees een voorbeeld voor je kinderen en maak de juiste keuzes. Denk daarbij ook goed na wat de gevolgen kunnen zijn”, aldus de vrouw.  

TM 

error: Kopiëren mag niet!