Volksgezondheid houdt Covid-situatie nog steeds in de gaten

Minister Ramadhin: “Maar, we gaan pas opschalen wanneer blijkt dat er een toename van het aantal gevallen is” 

Terwijl in diverse landen het aantal Covid-besmettingen aan het toenemen is, onder andere in Nederland, en er ook her en der is gestart met nieuwe vaccinatiecampagnes en een zoveelste booster-injectie, lijkt in Suriname Covid-19 als sneeuw voor de zon te zijn verdwenen. 

Vanuit het ministerie van Volksgezondheid blijft het stil, van een hernieuwde vaccinatiecampagne is geen sprake en ook lijken nieuwe maatregelen met betrekking tot vliegverkeer met Nederland niet aan de orde te zijn. Terwijl deskundigen wereldwijd claimen, dat Covid is gekomen om niet meer te vertrekken, lijkt het virus in Suriname wel te zijn vertrokken. Maar, schijn bedriegt. 

1 persoon aan Covid overleden

Het Covid-dashboard op de website covid-19.sr toont, dat in de week van 12-18 oktober 1 persoon aan Covid-19 is overleden en dat 9 mensen met het virus in ziekenhuizen zijn opgenomen. Ook ‘zegt’ het dashboard dat 55.60% van de doelgroep is gevaccineerd. Toch worden wekelijks nog steeds mensen gevaccineerd tegen het virus en worden mensen toch ook besmet. Maar, het lijkt geen issue meer te zijn. Mondkapjes zijn nauwelijks nog in het straatbeeld en in winkels te zien en die 1.5 meter afstand lijkt ook niemand meer te hanteren.

Outbreak Management Team nog steeds actie

Toch is Covid-19 nog steeds een issue voor het ministerie van Volksgezondheid. Minister Amar Ramadhin laat in een uitgebreide reactie tegenover Dagblad Suriname weten, dat het Outbreak Management Team natuurlijk op de achtergrond nog bezig is “om de evaluaties te doen van ontwikkelingen in de regio en in de wereld”. “En we zijn natuurlijk ook bezig te werken aan een structureel programma voor het hebben van Covid-vaccins op de planken. Met de ontwikkeling van aanwezige sub-varianten zijn er ook gemodificeerde vaccins, dus nieuwe vaccins, beschikbaar. Ook daar kijken we naar, hoe wij zo snel als mogelijk hiervoor in aanmerking kunnen komen.” 

“Covid-19 nog steeds beleidsgebied”

“We hebben nog steeds natuurlijk Covid-19 als een beleidsgebied, met natuurlijk wat minder prioriteit vanwege meer focus op het herstel van de zorg dan ons alleen bezig te houden met één ziekte. Maar, de Covid-pandemie geldt nog steeds en er is ook nog steeds geen indicatie dat aan die status iets zal veranderen, dus aan de status van pandemie. Dat ligt aan de ontwikkelingen, de evolutie van het virus. Maar, ik denk dat vele landen zich ook hebben gecommitteerd aan het incorporeren, integreren van de Covid-situatie in het regulier volksgezondheidsprogramma. Dus, dat doen wij ook. We zitten natuurlijk niet alleen met Covid-19, er zijn veel andere problemen ook”, aldus de minister.

“Nationaal immunisatieprogramma enorm belangrijk”

Ook het nationaal immunisatieprogramma is volgens minister Ramadhin “enorm belangrijk”. “Daar merken we internationaal een afname van de cijfers en dat leidt weer tot vele uitdagingen, vele risico’s voor uitbraken. Covid-19 is belangrijk, we hebben genoeg testen, we hebben ook genoeg mogelijkheden om te testen. Alleen, we gaan pas opschalen wanneer blijkt dat we inderdaad vanuit de ziekenhuizen rapportages zullen krijgen van een toename van het aantal gevallen. Dus, we gaan de samenleving blijven voorlichten. We zijn recent met Newmont een Public Private Partnership (PPP) aangegaan om te werken aan het bewust maken van die samenleving, het weerbaar maken van de samenleving tegen Covid-19.”

“Voorlopig geen maatregelen”

Ramadhin laat ook weten, dat er voorlopig geen maatregelen worden ingesteld. “We gaan ervan uit dat vaccineren nog steeds het belangrijkste is. Uiteraard hopen we dat er geen varianten komen die mensen nog zieker maken ondanks dat ze gevaccineerd zijn. We weten wel dat er sub-varianten zijn die besmettelijker zijn, maar niet dodelijk of met meer complicaties. Het virus gaat natuurlijk proberen te overleven, maar wij moeten dus wel begrijpen dat het vaccineren nog steeds prioriteit nummer 1 is om als beleid te nemen.” 

Cuba

De minister is op het moment dat hij reageert naar Dagblad Suriname, op Cuba waar hij woensdag deelnam aan een panel met diverse ministers om te discussiëren over het belang van het opschalen van routine immunisatie programma’s. “Het is belangrijk dat dit ook regionaal en internationaal aandacht krijgt op conferenties en dat er inspanningen gepleegd worden om de routine vaccinaties serieuzer te gaan oppakken. Wij zijn ook aan het kijken, samen met de IDB (Inter-American Development Bank), om ondersteuning te krijgen voor een plan om middels verschillende interventies de vaccinatie percentages ‘coverage’ te verhogen, omdat met een lage ‘coverage’ je dus allerlei risico’s hebt op uitbraken en die zijn te voorkomen met vaccins.”

PK

error: Kopiëren mag niet!