Vicepresident Brunswijk: “Suriname moest eerste bieder zijn bij verkoop aandelen Rosebel”

Suriname moest de eerste bieder zijn geweest bij de verkoop van de aandelen van IAmGold in Rosebel Gold Mines N.V. Vicepresident Ronnie Brunswijk zei dit donderdag in het STVS-journaal. Volgens hem heeft Suriname een aantrekkelijke kans gemist. 

Er zou moeten worden nagegaan wat de aanwezigheid is van goudvoorkomens in het gebied en de wat de levensduur is van de goudmijn.

“Als het rendabel zou blijken te zijn, dan zouden wij met heel veel plezier het bedrijf kunnen overnemen met alle bestaande faciliteiten, waardoor Suriname haar eigen goudbedrijf heeft. US$ 360 miljoen zou Suriname ergens kunnen lenen”, aldus vicepresident Brunswijk. Hij is van mening, dat Suriname als eerste bieder benaderd had moeten worden. Als Suriname geen belangstelling heeft, dan pas zou men naar andere kopers kunnen uitkijken. 

Brunswijk zou donderdag met president Chandrikapersad Santokhi over de kwestie praten. Hij zegt niet eerder op de hoogte te zijn geweest van de op handen zijnde verkoop van aandelen van IAmGold in Rosebel Gold Mines N.V.

Focus op offshore olie

Staatsolie, de houder van 30% aandelen in de Pikin Saramacca  goudmijn waar Rosebel Gold Mines N.V. de groot aandeelhouder van is, heeft geen belangstelling in de overname van de aandelen. De focus van Staatsolie ligt in de ontwikkeling van de offshore oliebronnen. Staatsolie algemeen directeur Anand Jagessar zegt, dat zijn bedrijf op dit moment geld spaart om daar te kunnen investeren.

Met betrekking tot verdere investeringen in de goudindustrie zegt hij, dat eerst een studie moet worden verricht om na te gaan of een dergelijke investering rendabel zou zijn. Over de US$ 360 miljoen die gemoeid gaat met de koop van de aandelen van IAmGold in Rosebel Gold Mines N.V. zegt de Staatsolie-directeur, dat de oliemaatschappij dat geld daarvoor niet heeft. De financiële positie van de overheid voor een dergelijke investering is bekend.

SS

error: Kopiëren mag niet!