Suriname moet optie bekijken om aandelen Rosebel zelf te kopen

De regering zou de optie serieus moeten overwegen om de 95 procent aandelen van IAmGold in Rosebel Gold Mines N.V zelf te kopen. Hiermee zou Suriname volledig eigenaar kunnen worden en komen de verdiensten van het bedrijf ook volledig in Surinaamse handen. Er zou een entiteit, een N.V., opgericht kunnen worden waar Surinamers in het land en de diaspora in het buitenland aandelen kunnen kopen. Met de opbrengsten kunnen de aandelen van IAmGold in Rosebel GoldMines N.V worden gekocht. 

Investeerders uit de Caricom-landen zouden ook de mogelijkheid moeten worden geboden om aandelen te kopen. Deze visie huldigt de NDP-fractie in de Nationale Assemblee. Ze wil van de regering weten hoe het tegenover deze optie staat van volledige overname van Rosebel Gold Mines N.V. 

Historische kans

Fractieleider Rabin Parmessar zegt dat de deal tussen IAmGold en het Chinese Zijin Mining Group Co.Ltd. voor de verkoop van de aandelen in de Rosebel Gold Mines N.V.  nog de goedkeuring moet wegdragen van de Surinaamse regering. En daar ligt volgens hem de historische kans voor Suriname om Rosebel Gold Mines N.V volledig in Surinaamse handen te brengen. Deze optie moet met visie worden benaderd, in eenheid en met een nationalistische opstelling.

“Deze historische kans in de ontwikkeling van het land moeten wij niet zonder meer aan ons voorbij laten gaan”, vindt Parmessar. 

In de visie van de NDP kan met de volledige overname van Rosebel Gold Mines N.V. er stap voor stap gewerkt worden aan de uitbreiding van knowhow in Suriname in de goudindustrie. De NDP-fractie gaat een brief schrijven aan Assembleevoorzitter Marinus Bee waarin het een vergadering aanvraagt ter bespreking van deze kwestie. 

SS 

error: Kopiëren mag niet!