“Sparen? Waar en hoe begin je?”

Veel burgers geven tijdens een gesprek met een redactrice van Dagblad Suriname aan dat sparen nu niet zo makkelijk is. Dimpel, moeder van twee, zegt dat zij al haar spaargeld moest gebruiken om het de afgelopen jaren tot nu te kunnen overleven. “Ik heb jarenlang gespaard om op een punt te kunnen bouwen. Ik heb twee kinderen en ik moet een goede fundering achterlaten voor ze, maar hoe doe je dat, sparen gaat nu ook niet kunnen. In een huurhuis wonen is geen oplossing, het jaagt je dieper de kosten in. Aan het eind heb ik mijn spaargeld moeten gebruiken om het te kunnen overleven.”

Dimpel heeft haar eigen zaak, door het hele Covid-virus gedoe heeft zij veel van haar spaargeld moeten gebruiken om haar hoofd boven water te kunnen houden. “Ik ben in een huurhuis, heb een pand gehuurd, dus heb ook veel kosten daarnaast en moet mijn kinderen ook heb beste geven, maar hoe doe ik dat nu?”, vraagt de alleenstaande moeder zich af.

Ze geeft aan, dat zij haar auto al heeft moeten verkopen om het wat lichter te hebben en minder haar spaargeld in moet gaan, maar dat helpt ook niet. “Ik ben nu afhankelijk van mijn moeder, die mij daarnaast ook in alles ondersteunt, maar het is nu veel te zwaar”, benadrukt Dimpel. Zij zegt ook dat zij haar partner jaren terug heeft verloren door een geval. “Als enige kostwinner is het heel zwaar, je strest, denkt aan het verleden wat je allemaal kon bereiken en droomt daarnaast ook om veel te bereiken. De situatie heeft het nu nog moeilijker gemaakt. Verhoging van de prijzen van benzine, voeding, vervoer en vaste lasten maakt het heel moeilijk, je weet helemaal niet waar je moet beginnen.”

Dimpel geeft verder aan, dat haar bedrijf nu een beetje vooruit gaat, maar dat de kosten toch zwaarder worden. Naast het betalen van werknemers en andere uitbetalingen probeert zij weer een voertuig te kopen, maar dat lijkt voor haar een plan voor de lange termijn te zijn. “Ik kan een lening nemen, maar ik hou niet van schulden maken, de bank is een power, maar ik vind het nu veels te moeilijk. Ik weet helemaal niet wat ik moet doen. Ik hoop echt dat vele dingen een beetje gaan veranderen. Er zijn vele kleine ondernemers die het nu moeilijk hebben en het niet meer kunnen volhouden om hun bedrijf draaiend te houden. Maar, ik wil wel een verandering brengen, maar er speelt heel wat een rol die het moeilijk maken.” 

TM

error: Kopiëren mag niet!