IAmGold aandelen gestegen

De aandelen van de Canadese goudmijnmultinational IAmGold zijn dinsdag 18 oktober op de Amerikaanse aandelenbeurs met 16% gestegen. De aandelen werden dinsdag verhandeld voor C$ 1,70 (Canadese dollar). De stijging komt na de bekendmaking door IAmGold over de verkoop van haar 95% belang in de Rosebel Gold Mines N.V in Suriname aan de Chinese Zijin Mining Group Co.Ltd. voor een totaal bedrag van US$ 401 miljoen. 

De in Toronto gevestigde goudmijnmultinational zegt de opbrengst van de verkoop van Rosebel Gold Mines N.V te zullen gebruiken voor de ontwikkeling van haar vlaggenschip het goudmijnproject Côté Goldmines in Canada. De Côté Goldmines  moet volgens het bijgewerkte productieschema in het eerste kwartaal in 2024 in productie gaan. 

Groen licht regering 

IAmGold heeft naast haar 95% belang in de Rosebel goudmijn, ook nog 70% aandelen in de Pikin Saramacca mijn. De 30% aandelen in de Pikin Saramacca mijn blijft in handen van de Surinaamse staat. Deze aandelen worden door Staatsolie Suriname beheerd. De resterende 5% aandelen in Rosebel Gold Mines N.V blijven ook in Surinaamse handen. De verkoopovereenkomst tussen IAmGold en de Chinese Zijin Mining Group Co.Ltd. zal dit jaar nog worden getekend.

De Surinaamse overheid moet op basis van de Delfstoffenovereenkomst die het heeft getekend met Rosebel Gold Mines N.V  nog goedkeuring geven aan de aandelenverkoop. De Delfstoffenovereenkomst is de wettelijke grondslag waarop de goudmijnactiviteiten van Rosebel Gold Mines N.V zijn gebaseerd. Deze overeenkomst, die de status heeft van wet, werd in 2013 voor het laatst gewijzigd in de Nationale Assemblee. In de overeenkomst zijn onder meer zaken geregeld over de omgang met het milieu bij de mijnoperaties, de verhoudingen met arbeiders en de lokale gemeenschap en de inzet van lokale krachten op de verschillende niveaus van management van het bedrijf, alsmede bij de dienstverlening. 

Onrust

Tot nog toe heeft de regering zich nog niet uitgelaten over de bekendmaking van de verkoop van de Rosebel aandelen. Ze zal dat wel heel gauw moeten doen. Sedert de bekendmaking van de aandelenverkoop is er enige onrust ontstaan bij de werknemers van Rosebel Gold Mines N.V. Ook bij de lokale gemeenschap, met name de ondernemers in Brokopondo die diensten leveren aan het bedrijf, bestaat onzekerheid.

De fractie van de NDP en de BEP in de Nationale Assemblee willen ook dat de regering spoedig het parlement informeert over deze nieuwe ontwikkeling in de goudsector. Men is vooral geïnteresseerd in de gevolgen voor Suriname die de verandering in management bij Rosebel Goldmines N.V teweeg zal brengen. De deviezeninkomsten uit de goudsector zijn heel belangrijk voor de Surinaamse economie. Tussen 2005 en 2015 heeft de Rosebel goudmijn voor ruim US$ 875 miljoen aan inkomsten voor de Surinaamse overheid gegenereerd.

SS     

error: Kopiëren mag niet!