ABOP-Assembleeleden Kanape en Sampie: “Maak multi etnische samenstelling in alle sectoren zichtbaar”

Het begon nadat de selectie van de geneeskundestudenten op de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) gepubliceerd werd. Daaruit bleek, dat het grootste deel daarvan, Surinamers van Hindoestaanse komaf is. Daarop werd door enkelen erg kritisch gereageerd. De uitlatingen kregen een nare wending in lijn met de polarisatie die de afgelopen tijd voelbaar is in de samenleving. 

Assembleelid Edgar Sampie (ABOP) heeft het voortouw genomen in een oproep naar verandering. Sampie heeft ondersteuning gekregen van zijn ABOP-collega Obed Kanape in een oproep om de weerspiegeling van de multi etnische samenstelling van Suriname in alle sectoren zichtbaar te maken. 

Correcte procedure 

Alhoewel er aantijgingen van corruptie en discriminatie richting de universiteit zijn uitgesproken, heeft Minister Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur in het parlement aangegeven, dat die geheel correct geweest is. Zij gaf aan dat de numerus fixus selectieprocedure een overname is van Nederland. Levens heeft aangegeven dat er een werkgroep komt om de procedure te bestuderen. De studenten worden toegelaten op basis van hun behaalde cijfers. Jaarlijks worden er zestig studenten toegelaten.  De eerste 30 studenten voor geneeskunde worden op basis van de cijfers geselecteerd en de rest middels het trekken van een lot. 

Verandering 

Sampie: “Als ik iets zeg, ga je horen dat ik discrimineer. Maar dit kan niet. Zijn het alleen deze mensen die belangstelling hebben voor studie in de geneeskunde?” 

Tegenover lokale media noemde hij de numerus fixus selectie periode ‘middeleeuws’ en leverde echter geen enkele werkbare oplossingen of een alternatief aan. Noemenswaardig is ook dat de numerus fixus op andere richtingen van de universiteit gehanteerd wordt. Sampie suggereerde ook, dat de selectieprocedure niet transparant is verlopen. Voorts gaf hij aan dat uit zijn onderzoek blijkt, dat examenwerk op de middelbare school verkocht wordt en of tot beschikking is van een groep studenten voor de examens. Dat leidt volgens hem tot een discripantie in de presataties. Volgens Sampie moet hierin verandering komen. 

Ondersteuning Kanape

“Vanzelfsprekendheid…wat is dat!? Numerus Fixus is niet vanzelfsprekend, het is een besluit dat zijn doel niet meer treft. In Thailand is het bij wet geregeld, dat alles in het land een weerspiegeling moet zijn van de multi etnische samenstelling van het land. Dat betreft alle bedrijven, woningbouwprojecten, scholen en noem maar op. Misschien is het tijd dat wij ook de gang van zaken in ons land gaan bevragen”, stelde ABOP- fractieleider Kanape ondersteunend tegenover Sampie.

Voorts gaf hij aan: “Ga door met het onderzoek, vooral dat van de examenfraude.”

error: Kopiëren mag niet!