Terwijl Surinamers nog in de rij staan, mogen Guyanezen straks visumvrij naar Groot-Brittannië

Terwijl Surinamers lange wachttijden en papierwerk doorstaan voor een visum voor Europa, mogen Guyanezen vanaf volgende maand visumvrij afreizen naar het voormalig moederland Verenigd Koninkrijk.

De lange wachttijden voor visa en visumvrij reizen naar Nederland zijn aan de orde gekomen tijdens het bezoek van premier Mark Rutte aan Suriname. Nederland zal een goed woordje doen bij de Europese Unie, terwijl ook beloofd is de perikelen rond visa aan te pakken. Hoe lang het zal duren is onbekend. 

Vrijstellingen voor Guyana 

De Britse Hoge Commissaris voor Guyana, Jane Miller, heeft dinsdag 18 oktober in Georgetown aangekondigd, dat de visumplicht voor Guyanezen om het Verenigd Koninkrijk te bezoeken is opgeheven. Hiermee kan een Guyanese bezoeker vanaf november zes maanden in het VK verblijven. Miller merkte op, dat de typische visumvereisten voor werk, studie en vestiging niet zijn gewijzigd.

Guyana heeft een reeks nieuwe vrijstellingen voor reizen naar landen kunnen bemachtigen, aangezien de belangstelling voor het op olie gestookte ontwikkelingstraject van Guyana groeit. 

Ontwikkeling 

De president van Guyana, Irfaan Ali, verscheen naast Miller tijdens een persconferentie in haar woonplaats. Hij zei dat er veel werk is verzet om de vrijstelling te verkrijgen en drong er bij Guyanezen op aan verantwoordelijkheid te nemen bij het benutten van deze nieuwe kansen. Miller benadrukte, dat de Britse regering met het nemen van de beslissing blijk geeft van het vertrouwen dat zij heeft in het Guyanese volk. 

De Amerikaanse oliegigant ExxonMobil heeft sinds 2015 meer dan 30 ontdekkingen gedaan voor de kust van Guyana, goed voor ongeveer 11 miljard vaten olie-equivalent. De productie startte in december 2019. Meerdere projecten zullen ervoor zorgen dat het Zuid-Amerikaanse land tegen het einde van het decennium de op een na grootste olieproducent in Zuid-Amerika wordt.

error: Kopiëren mag niet!