President Santokhi: “Er moet met meer voortvarendheid gewerkt worden aan sociaal programma”

President Chandrikapersad Santokhi heeft dinsdag 18 oktober samen met een clusterteam van ministers die aspecten van sociaal beleid in hun portefeuille hebben en diverse deskundigen, een breedvoerige beraadslaging gehad over het sociaal beleid van de regering. Dit gesprek is het vervolg geweest van een eerdere deliberatie. 

Functionarissen hebben dinsdag presentaties gehouden en zijn dieper ingegaan op diverse onderdelen van het sociaal beleid. 

De rode draad was, dat er een samenhangend sociaal programma moet komen dat effectief en transparant zal zijn. Het staatshoofd heeft de ministers en deskundigen opgeroepen om zich voor meer dan honderd procent in te zetten en met veel meer voortvarendheid te werken aan het sociaal programma.

Minister ad-interim van Financiën en Planning, Albert Ramdin geeft in gesprek met de Communicatie Dienst Suriname (CDS) aan, dat de financieel-economische situatie van het land enorme uitdagingen met zich meebrengt. “Dit resulteert in een koopkrachtverlies voor minder draagkrachtigen”, zegt de bewindsman. Hij accentueert dat de regering veel meer aandacht zal schenken aan de behoeften van kwetsbare groepen.

Minister Ramdin heeft onder woorden gebracht dat in gesprekken met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) nadrukkelijk is aangeven dat de Surinaamse overheid oog heeft voor de sociale zorg en koopkracht. De bewindsman: “We zien dat de prijzen in de winkels omhoog gaan, vanwege de inflatie wereldwijd. Echter moet er iets hieraan gedaan worden.” 

De tijdelijk verantwoordelijke van het ministerie van Financiën en Planning onderstreept dat de regering in overleg is met een werkgroep van diverse ministers en deskundigen om te kijken hoe er op een gecoördineerd, constructief en eenduidige manier gewerkt kan worden aan een effectief sociaal programma. “Een programma welke uit verschillende componenten bestaat. We weten wat de pijnpunten zijn. Deze ontmoeting is bedoeld om alles op een rijtje te zetten en gezamenlijk te kijken naar een systeem dat simpel, effectief, efficiënt en vooral transparant is”, luidt de toelichting van de minister.

  • Het is natuurlijk bizar dat nu pas voor wat betreft het sociaal programma “alles op een rijtje” moet worden gezet. De door minister Ramdin tegenover de Communicatie Dienst Suriname gedane uitspraken zijn natuurlijk al maanden algemeen bekend in de samenleving. De bewindsman trapt alleen maar open deuren in, terwijl er nog steeds nauwelijks iets gebeurt om bijvoorbeeld de prijzen van producten in winkels en supermarkten te beteugelen. Dit is een van die open deuren:  “We zien dat de prijzen in de winkels omhoog gaan, vanwege de inflatie wereldwijd. Echter moet er iets hieraan gedaan worden.” Natuurlijk moet er iets aan gedaan worden, maar dat had al veel eerder gemoeten. Wanneer vanuit de regering nu nog alles op een rijtje gezet moet worden, dan vraagt de gewone burger zich natuurlijk af, waarom dat al niet is gebeurd. Immers, dat van stijgende prijzen is niet iets van vandaag of gisteren. Met de reactie van de minister en het overleg van dinsdag, laat de regering weer zien dat er vooral wordt gepraat en dat concreet niets wordt gedaan. Let wel, Ramdin geeft zelf aan te weten wat de pijnpunten zijn. Als hij en zijn collega’s dat weten, doe er dan iets aan. En, als klap op de vuurpijl zegt de president, neen, hij roept zelfs ministers en deskundigen op “om zich voor meer dan honderd procent in te zetten en met veel meer voortvarendheid te werken aan het sociaal programma”. Tja, dat klinkt daadkrachtig, maar het zijn woorden. Woorden die maanden geleden al hadden moeten worden uitgesproken.
error: Kopiëren mag niet!