Zes ton cocaïne onderschept in haven Antwerpen in twee containers afkomstig uit Suriname

De douane en de scheepvaartpolitie hebben maandag 17 oktober  6.044 kilogram cocaïne in beslag genomen na een controle in de haven van Antwerpen. Dat meldt de Federale Overheidsdienst (FOD) Financiën. Er zijn nog geen verdachten opgepakt.

De douane kwam de zes ton drugs op het spoor na melding van een verdachte situatie. “De drugs zaten verstopt in twee zogenaamde ‘20 voet’-tankcontainers, afkomstig uit Suriname en werden in beslag genomen”, zegt woordvoerder Francis Adyns van de FOD Financiën.

De Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Antwerpen zet het onderzoek voort. 

Antwerpen, de op één na grootste vrachthaven van Europa na Rotterdam in Nederland, is historisch gezien het importplatform van het continent voor fruit uit Zuid-Amerika, van bananen tot ananas. In dit soort lading zit vaak cocaïne verstopt. 

Voor de inbeslagname van de 6.044 ton die maandag werd gedaan, heeft de douane niet aangegeven welk type goederen zou worden afgeleverd.

In de eerste helft van 2022 werd bijna 36 ton in beslag genomen in de haven van Antwerpen. In 2021 hebben de Belgische autoriteiten in totaal 89,5 ton cocaïne in beslag genomen in de haven van Antwerpen, een stijging van 36% in vergelijking met het voorgaande jaar (65,5 ton), en een nieuw absoluut record.

Op 18 oktober waren er sinds het begin van dit jaar bijna honderd cocaïnevangsten, met een volume van 71,62 ton, vertelde een woordvoerster van het ministerie van Financiën, dat toezicht houdt op de douane, tegen het Frans persbureau, aldus de krant Le Soir dinsdag 18 oktober.

error: Kopiëren mag niet!