Nog geen besluit over opvang Afghanen

Er  is nog geen besluit genomen in de kwestie van de mogelijke opvang van enkele Afghaanse vluchtelingen. Buitenlandse Zaken-minister Albert Ramdin informeerde maandag 17 oktober de Nationale Assemblee, dat het verzoek van de Amerikaanse autoriteiten hierover nog in behandeling is.

Er is niet alleen aan Suriname gevraagd voor opvang van gestrande Afghaanse vluchtelingen, maar ook landen in de regio zijn benaderd. Het verzoek is voor de opvang van enkele vluchtelingen. 

Eerder is aangegeven dat het om 4 tot 5 personen gaat. Of het effectief om dat aantal zal gaan hangt ook af van de bereidheid van de vluchtelingen zelf om naar Suriname te komen. 

De minister zegt begrip te hebben voor de aandacht die deze kwestie van de samenleving heeft. Dat de regering het verzoek voor opvang van Afghaanse vluchtelingen in overweging neemt past binnen het internationaal humanitair beleid en internationale solidariteit. “Wij als land hebben van tijd tot tijd ook internationale ondersteuning nodig. Suriname moet zich daarom niet isoleren”, aldus Ramdin. 

De voorzieningen die internationaal zijn vereist voor opvang moeten wel aanwezig zijn. Dat de regering bereid is het verzoek voor opvang in overweging te nemen moet als positief worden beschouwd. Suriname is bovendien ook een land dat op migratie is gebaseerd. 

NPS-fractieleider Gregory Rusland deed het beroep op de regering om voorzichtigheid aan de dag te leggen bij het nemen van een definitief besluit. Hij maakt zich zorgen over de mogelijke consequentie die de opvang van Afghaanse vluchtelingen in het land zal hebben. De Afghanen zijn onder bepaalde omstandigheden hun land uitgevlucht. Rusland vindt, dat de regering ook moet kijken hoe de andere landen, die ook het verzoek voor opvang hebben gekregen, gereageerd hebben.

SS  

error: Kopiëren mag niet!