“Ik word van iedere kant gebrand”

‘De zon is fel, het is er heet, ik heb het warm, ik zweet en ik heb dorst.’ Dit zijn allemaal uitspraken van kinderen in gesprek met een redactrice van Dagblad Suriname die ze over straat sprak. Niet alleen kinderen maar ook vele volwassenen vinden het weer niet te verdragen.

“Ik wil eigenlijk niets zeggen, want wij mensen klagen over alles. Als het regent klagen wij, als de zon schijnt klagen wij, dus uiteindelijk weet ik niet wat ik moet zeggen”, zegt Loreth, die zestig plusser is. “Ik voel het ook, maar ik drink veel water en probeer zo min mogelijk over straat te gaan. Thuis neem ik ook zo vaak een badje om minder te transpireren en trek daar naast ook wat luchtigs aan.” 

“Voor burgers die in het openbaar of anders gezegd op het veld werken is het niet moeilijk. Je werkkleding moet je aan het eind beschermen, maar daarnaast is het te benauwd met deze hitte”, zegt Arnold. “Als het zwaar regent dan vertraagt het werk, maar als de zon zo fel schijnt gaat het werk ook normaal door, je moet toch werken om wat te verdienen.” 

Arnold doet vaak graafwerk en is naast zijn baan ook werkzaam in de bouw. “Dus ik word van iedere kant gebrand, van het werk krijgen wij wel een tent om ons te beschermen tegen de hitte, maar ik heb gemerkt dat het deze dagen niet veel doet. Drinken doen we heel erg veel, en je gaat geen warm drinken in zo een weer”, aldus Arnold. 

Ben geeft aan dat hij in zo een hitte vaak een koude bier nam, maar door de financiële situatie is dat niet mogelijk meer. “Ik drink nu veel koud water en doe alsof ik die lekkere bier drink en eens in de week als ik wat vrije centjes heb, geniet ik wel van een bier.”

Jane, die op school zit, geeft aan dat zij het erg warm heeft in de klas. “In de klas is wel een ventilator, maar de juf houdt die voor haar zelf. Ik zweet heel erg en kan op zo een manier niet echt opletten”, benadrukt Jane.

“In de pauze wordt dat dan een beetje lichter. Je hebt die hitte, maar ook de wind er tussen en dat geeft weer een ander gevoel. Maar enkele dagen mogen wij ook niet meer naar buiten als het pauze is. Misschien door de zon. maar in de klas is het heel erg heet. Als wij maar buiten onze lessen konden volgen zou dat prettig zijn. Op zo een manier kunnen andere kinderen ook de lessen onthouden. Ik hoop dat deze fase voorbij gaat, want dit is niet te verdragen. Ik drink vaak en moet daardoor ook veel naar het toilet. Koud drinken kan ook niet op school, dus ik drink mijn hete siroop of water”, aldus Jane. 

TM

error: Kopiëren mag niet!