Kunstenaar Soerdjan Parohi op 84-jarige leeftijd overleden

De bekende pottenbakker, dichter en veelzijdig kunstenaar Soerdjan Parohi is maandag 17 oktober op 84-jarige leeftijd overleden. Het regent condoleanceberichten op social media. 

Na het overlijden van zijn vader Narsingh Parohi in 1957,  heeft Soerdjan Parohi de pottenbakkerij overgenomen en tot heden draaiende gehouden.  Gedurende deze periode heeft hij het oude ambacht steeds geperfectioneerd en zeker aan meer dan 20 exposities deelgenomen op verschillende momenten en plaatsen om zo zijn aardewerk te vertonen aan de Surinaamse gemeenschap. 

Verder  is hij dichter, schrijver en toneelspeler tevens regisseur en schrijver van zijn eigen toneelstukken geweest. Zodoende wist deze Surinamer heel veel eer en roem te verwerven, zowel nationaal als internationaal. Hij heeft in het Hindi, Sarnámi en in Sranan geschreven. Hij heeft meer dan 50 awards en certificaten mogen ontvangen en nog vele andere onderscheidingen staan op zijn naam. 

Veel bekenden uit de entertainmentwereld hebben een post geplaatst. “En daar verliest Suriname weer een legende, a gem, een welbekende dichter, schrijver, toneelspeler, de oorspronkelijke pottenbakker in Suriname, noem maar op, in de persoon van Soerdjan Parohi”, schrijft onder andere zanger Pravesh Mathoera. 

De crematie staat gepland voor donderdag 20 oktober. Hij krijgt een crematie met staatseer.

Directie en personeel van Dagblad Suriname wensen de nabestaanden heel veel sterkte met dit enorme verlies.

(Bron foto’s: Facebook, Soerdjan Parohi) 

(Khoesiaal P.)

error: Kopiëren mag niet!