Hoger Beroep Van Trikt wordt op 7 november voortgezet

Het hoger beroep in de strafzaak tegen de ex-governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) Robert-Gray Van Trikt, zijn zakenpartner Ashween Angnoe, ex-directeur Legal van de Centrale Bank Farahnaz Hausil gehuwd Alibaks en de ex-directeur van de Surinaamse Postspaarbank Ginmardo Kromosoeto is maandag 17 oktober van start gegaan.

Alle verdachten gaven aan het Hof van Justitie, voorgezeten door fungerend president Anand Charan, te kennen dat zij het oneens zijn met het vonnis zoals in eerste aanleg uitgesproken door Kantonrechter Maitrie Kuldip Singh, en dat zij onschuldig zijn en ten onrechte in het gevang zitten.

Fungerend hofpresident Charan gaf te kennen, dat het een regiezitting betrof en dat er afspraken gemaakt zullen worden over het verder verloop van deze strafzaak.

Het Openbaar Ministerie gaf te kennen geen getuigen te hebben en dat gebruik zal worden gemaakt van het uitgebreid gerechtelijk vooronderzoek in deze zaak.

De verdediging van Van Trikt, bestaande uit Irvin Kanhai, John Kraag en Chandra Algoe, gaven aan ook geen getuigen te hebben in dit stadium.

Benito Pick, die Kromosoeto en Angnoe bijstaat, hield een slag om de arm en gaf te kennen, dat hij voor nu geen getuigen heeft, echter kan hij daar later anders over denken. Ook Murwin Dubois die Hausil bijstaat maakte dit voorbehoud.

Alvorens de fungerend Hofpresident de zaak voor inhoudelijke behandeling kon uitstellen, gaven de advocaten te kennen verzoeken te hebben voor de opheffing van de voorlopige hechtenis.

Kanhai voerde argumenten aan waaruit duidelijk moet zijn, dat het vonnis in eerste aanleg geen stand zal houden in hoger beroep en wees ook op de gezondheidstoestand van Van Trikt. Van Trikt kampt met een scala aan gezondheidsklachten en laat de medische verzorging in de strafinrichting bijzonder te wensen over, waarbij simpele onderzoeken niet uitgevoerd kunnen worden, omdat de staat de rekeningen niet betaalt bij het ziekenhuis. 

Alhoewel de Hofpresident verwees naar genade voor recht. achtte hij voor dit moment de ernstige bezwaren aanwezig en werd het verzoek vooralsnog afgewezen.

Ook Pick deed een verzoek ten aanzien van Angnoe. Dit werd gehonoreerd, aangezien Angnoe sinds 9 oktober tweederde deel van zijn straf heeft uitgezeten. Het verzoek ten aanzien van Kromosoeto werd ook afgewezen.

Hausil is eerder al in vrijheid gesteld en blijft op vrije voeten. 

De zaak tegen Van Trikt en Kromosoeto zal op 7 november voortgezet worden en zullen de verdachten die dag verhoord worden.

Hausil en Angnoe zullen op 5 december verhoord worden.

error: Kopiëren mag niet!