De burger vindt: Regering niet in staat schulden te herschikken

“Dit land heeft eerlijke bestuurders nodig” – “Drastische maatregelen binnenshuis nodig”

De regering Santokhi-Brunswijk zit nu twee jaren aan. Dagblad Suriname stelde op social media de vraag of men eigenlijk wel gelooft dat ze in staat zal zijn de miljarden schulden, gemaakt door de regeringen Bouterse-Ameerali/-Adhin, te kunnen herschikken? Maar liefst ruim 400 personen hebben hierop gereageerd en het merendeel is niet echt positief en benadrukt vooral het gebrek aan deskundigheid binnen regeringskringen en corruptie.

Hieronder een willekeurige kleine greep uit de honderden reacties.

“Stop met accommoderen partij loyalisten”

Pearl: “Laten ze het aantal ministeries terugbrengen naar 10. Direct stoppen met het accommoderen van partij loyalisten. Alle adviseurs van staat ontslaan. Want als jij als president/vicepresident het niet alleen kan, moet je gewoon de functie neerleggen. Raad van Commissarissen terugbrengen naar 3. Die moeten ook geen partij loyalist zijn. Zonder leiderschap bereiken wij geen ene draad. De bedrijven EBS, SWM en Telesur onder 1 noemer plaatsen met 1 directeur en 3 onderdirecteuren en de salarissen herzien. Ook herziening van het salaris bij Staatsolie. Geen enkele gedonder dat het internationaal zo is. Het is niks anders dan het geld van de samenleving verspillen. Dubbele salarissen per direct stoppen. Drastische maatregelen binnenshuis zullen leiden tot verandering. Ook de beveiliging van hoogwaardigheidsbekleders moet opgedoekt worden. Kabinet van de President en Vicepresident bestaat uit ongeveer 2.000 betaalde personeelsleden in een land met een fragiele economie. Lastig.

Henk: “Laat deze regering z’n tijd afmaken, dan pas oordelen. Tuurlijk maken ze fouten, maar zijn op de goede weg. De rotzooi van de vorig regering neemt nu een keer tijd om te herstellen. De komende generatie moet je een goede toekomst bieden,en ophouden met corruptie. Al met al heb ik vertrouwen in deze regering. De VHP/NPS zou ik een betere combinatie vinden.”

“Elke regering maakt schulden”

Naprisa: “Elke regering maakt schulden, zelfs in de ontwikkelde landen. Horen jullie ze klagen van dat George Bush, Donald Trump, Bill Clinton en Barack Obama schulden achter hebben gelaten, nee dat loopt in de miljarden. Maar hier in Suriname zijn jullie zo kinderachtig. Doorwerken moeten ze, maar niet blijven ouwehoeren over schulden van de vorige regering.”

“Zonder Santokhi was Suriname nog dieper in put gezakt”

Kishan: “Zonder Santokhi was Suriname nog dieper in de put gezakt. Vorige regering heeft er een puinhoop van gemaakt, waardoor de bevolking nu de dupe ervan is. Meeste Surinamers zien dit niet of willen het niet zien.”

Fariet: “Regering Santokhi-Brunswijk is niet in staat om Suriname uit dit dal te halen… Hun eigen beloftes kunne ze niet waarmaken. Nepotisme viert hoogtij. Blunder op blunder. Toerisme is weggevallen vanwege de criminaliteit en ga zo door… Iemand zou de koers naar 7 brengen pffff… Spoedig valt deze regering,:

Jimmy: “Het gaat deze regering niet lukken denk ik om deze grote schuld af te lossen, onmogelijk. Juist maken zij het nog erger. Corrupt tot en met. Het hoofd van de Douane moeten ze op non actief zetten begin daarmee. Slecht beleid, zakkenvullers allemaal… Zoveel gaat mis daar, wie de schoen past…… God slaapt niet.”

Rahida: “Als ze al hun familieleden die op cruciale posten zitten ontslaan en daarvoor in de plaats bekwame mensen plaatsen, zullen ze in staat zijn dit land uit de misère te halen. Maar, als ze op deze voet doorgaan, heh ….. is er geen hoop meer op herstel mogelijk. Hopelijk grijpt karma ze dan, want een groot deel van het volk zal er niet meer zijn.”

“Toch chillen in Dubai”

Radha: “In elk geval in staat genoeg om ondanks alle schulden gemaakt door de vorige regering en een lege kas toch te gaan chillen in Dubai met family and friends.”

Eric: “Als je de reacties volgt, dan heb je snel door dat het gros ontevreden is over het beleid van de huidige machthebbers. Ik heb een er een zwaar hoofd in, dat deze regering daartoe in staat is,aangezien de wil daartoe niet voldoende aanwezig is. Corruptie, vriendjespolitiek, nepotisme en veel meer genieten hoogtij.”

Aiyana: “Hoe gaan ze dat doen, als ze meer schulden maken?”

“Men moet weten waarover men praat”

Egbert: “Men moet weten waarover men praat. Herschikking van de schulden wil zeggen, dat deze regering het pas later gaat betalen en dat is na de verkiezing van 2025, dat wil zeggen dat de eerstvolgende regering die komt het moet betalen.”

“Jazeker, het komt goed”

Martin: “Jazeker,het komt goed, ondanks dat de schuld nog nooit zo hoog is geweest.”

Emma: “Om een land schuld vrij te maken, moet er eenheid zijn in de coalitie. Maar in deze regering zoekt een ieder zijn eigen voordeel en zo hebben ze zelfs geen aandacht meer voor het volk en land ,dan wanneer gaan ze schulden betalen?”

Irma: “Ik ben een seniore burger. Heb altijd van ouderen mogen horen “hoop doet leven” no las bribi. Niet om welke regering dan ook te beschuldigen of vinger te wijzen, dit land heeft eerlijke bestuurders nodig die land en volk vooruit kunnen brengen die op de eerste plaats aan de bevolking moeten denken. Waardoor het goed toeven is voor de komende generaties en natuurlijk ook voor alle burgers van het land. Laten we de Almachtige smeken om die mensen naar voren te schuiven zodat het land goed geregeerd wordt. Dan denk ik dat we onze schulden wel kunnen betalen”

“Er blijven schulden gemaakt worden”

Cliff: “Deze regering zal de miljarden schulden van de regering Bouterse-Ameerali en Bouterse-Adhin niet kunnen betalen, doordat deze regering ook nog miljarden schulden heeft gemaakt en nog steeds maakt. Ze weigert ook nog om schulden af te lossen van hun voorgangers. Bovendien zijn ze corrupt en onwillig. Eigenbelang speelt een grote rol hierin.”

Arwien: “Deze regering is niet in staat en zal nooit in staat zijn alle schulden te kunnen herschikken. Terugbetaling gaat ook moeilijk, want Suriname heeft niet zoveel inkomen om de schulden terug te betalen.”

Kim: “Zeker weten, zoals we ooit eens hebben gesteld. Een land uit haar diepe schulden halen, duurt niet 1 a 2 jaren. maar meer zelfs. En de impopulaire maatregelen die zullen komen, dient men niet achter elkaar te treffen, maar ja dat zijn de criteria van de hoge schuldeisers. Dan maar water bij de wijn doen en de wijn zal natuurlijk bitter smaken, wat nu het geval is. Men zal tot het bittere eind komen om er een goede einde van te maken. Eind goed, al goed”

Armand: “De totale schuld loopt in de miljarden. Bepaalde schuldeisers zullen bereid zijn tot herschikking. Andere schuldeisers zullen hun bereidheid tot herschikking laten afhangen van de mate van uitvoering van het IMF programma. Aangezien de regering op dat punt geen vordering boekt, vrees ik dat zij bot zal vangen bij de grote schuldeisers. Een herschikking waarbij de royalty’s van bijvoorbeeld Staatsolie en/of IAmGold worden weggeven, moet het in elk geval niet worden.”

PK

error: Kopiëren mag niet!