Burgers nog steeds ontevreden over NDP en wijzen partij af bij volgende verkiezing

In een poll op de website van Dagblad Suriname werd haar lezers gevraagd naar hun opvatting in reactie op de vraag: Als er tussentijdse verkiezingen vandaag zouden worden zou u dan stemmen op de Nationale Democratische Partij?

Groot aantal ontevreden burgers

De kiezers konden in de peiling kiezen tussen de antwoorden ja en nee.

Uit het resultaat blijkt, dat een aantal mensen (78%) nog ontevreden is en  tussentijds dan ook niet zou stemmen op de NDP. Terwijl 22% aangeeft dat ze wel zouden stemmen op de NDP.

Poll-resultaat komt negatief uit voor de NDP

Deze tussentijdse peiling geeft een indicatie, dat de burgers nog steeds ontevreden zijn over de prestaties van de NDP tussen 2010 en 2020. De NDP kreeg bij de laatste verkiezing in 2020, 16 zetels met 65.660 mensen die hun stem uitbrachten op de NDP, ze viel terug van 26 naar 16 zetels.

Uit de verkiezingsresultaten van 2020 blijkt dus, dat de partij zwaar is teruggevallen en dit gaf al een duidelijk beeld van ontevredenheid weer dat toen bestond onder de burgers en nog steeds zijn weerslag heeft op deze partij.

Reden ontevredenheid

De reden voor de ontevredenheid van de burgers is hen niet gevraagd, maar die ligt zeker in de richting van het beleid dat de NDP destijds voerde. Nu is de NDP in de oppositiebanken en ze zijn de grootste oppositiepartij. De grote financiële ramp de die twee regeringen Bouters hebben achtergelaten voor de regering Santokhi-Brunswijk  is mogelijk hetgeen dat ten grondslag ligt aan de huidige gedachten bij burgers. 

Bij een eerdere poll an Dagblad Suriname had een meerderheid al laten weten, dat de leiding van de NDP ook vervangen moet worden. De voorzitter van de partij is Desi Bouterse.  

In 1996 besloot de de NDP toen niet Bouterse voor te dragen als president, maar Jules Wijdenbosch. Men ging er toen vanuit dat de functie van voorzitter van de partij en president niet samen gingen. 

Echter ontstond er naderhand ruzie tussen Bouterse en Wijdenbosch. Wijdenbosch als president ontsloeg Bouterse, die Adviseur van Staat was. Naderhand richtte Wijdenbosch zijn eigen partij DNP op, maar verloor toen de verkiezing, net als de NDP. Er kwam een verzoening  tussen de twee rivalen Bouterse en Wijdenbosch en men ging onder een noemer weer de verkiezing van 2010 in en versloegen het Nieuw Front. Deze overwinning kwam tot stand door het overlopen van de ABOP van Ronnie Brunswijk naar de NDP. Deze had al een samenwerkingsakkoord getekend met het Nieuw Front voor een brede coalitie, maar legde dit naast zich neer en sloot zich aan bij de NDP. Hierdoor is ook de ABOP mede verantwoordelijk voor de ravage in de periode 2010 – 2015

GW

error: Kopiëren mag niet!