Samen studeren

Samen studeren gebeurde vaak. Enkele schoolgaanden, waaronder kinderen, tienners en studenten, geven in een gesprek met een redactrice van Dagblad Suriname aan, dat het je veel kan leren en ook kan helpen. Door de Covid-pandemie was samen studeren niet echt mogelijk, maar nu proberen enkelen dat weer te doen. 

Kimberly, die bevriend is met vier vriendinnen, zegt dat zij vaak samen studeren en daardoor ook heel wat heeft kunnen leren.” Samen studeren komt heel goed uit. Op zo een manier leer je elkaars zwakte kennen en kan je elkaar helpen om die zwakte te herstellen”, zeg Kimberly. De vijf vriendinnen oefenen twee keer in de week met elkaar. Kimberly is drie jaren bevriend met drie van haar vriendinnen en de ander is vorig schooljaar erbij gekomen. 

“Intussen hebben wij vaak gesproken en kennen wij elkaar. Ik ben zwak in wiskunde terwijl mijn ene vriendin goed daar in is en zij zwak is in boekhouden en daarin ben ik dus goed. Zo helpen wij elkaar om toch goed voor onze vakken waarin wij zwak zijn te scoren.” Kimberly geeft aan dat vertrouwen een belangrijke rol speelt.

“Wij zijn meisjes en tieners en daarnaast volwassen aan het worden. Om alleen over straat te gaan wordt niet vaak toegestaan. Mijn ene vriendin haar moeder is leerkracht en zij kwam op het idee om bij haar thuis te oefenen. Dat was uiteindelijk een heel goed idee. Wij hebben ook van haar kunnen leren en hebben samen ook leuke momenten doorgebracht. Door hard te studeren en ons in te zetten hebben wij goed gescoord bij de vakken waarin wij zwak zijn en onze band als vriendinnen is ook sterker geworden. Van onze ouders mogen wij ook vaak leuke dingen samen doen, maar natuurlijk met een van de ouders erbij of als een ouder ons afzet en ophaalt.”

“Samen studeren werd vaak als een excuus gebruikt door velen, maar dat moet het helemaal niet zo zijn. Ik heb in die jaren heel wat kunnen leren en ook heel wat samen kunnen doen. Mijn moeder heeft mij geleerd, dat achter de tijd aan rennen vaak genoeg fataal kan aflopen. Dus ik probeer te genieten van mijn educatie en samen met mijn vriendinnen proberen wij het beste ervan te maken. Samen studeren helpt en dat zou heel goed uitkomen voor velen die studeren. Niet alle ouders hebben die tijd en aandacht en als het mogelijk is samen te studeren is het heel goed”, zegt Kimberly.

“Je studeert om later iets goeds te worden in het maatschappij en om met je naasten of vrienden samen je schoolwerk te doen geeft ook aan, dat je later samen een mooi land en eenheid kan vormen. Het gaat nu ook goed uitkomen, je hebt enkele kinderen die niet naar school kunnen vanwege de financiële situatie en elkaar toch motiveren en dat is ook een leuke oplossing”, zegt Kimberly. 

TM

error: Kopiëren mag niet!