Olieramp ligt altijd op de loer

De olievlekken die donderdag zijn waargenomen in de Surinamerivier hebben voor veel opschudding gezorgd. Volgens de berichten zouden de vlekken zich aan het verspreiden zijn.

Monique Pool, oprichter van het Green Heritage Fund Suriname (GHFS), noemt het Oil Spill Response Plan dat in werking is gezet vanuit het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR). Op dit moment is het onderzoek gaande. Pool noemt het een ecologische ramp. “Maar het plan is er om de gevolgen te beperken. Wat de gevolgen zullen zijn voor het ecosysteem op lange termijn, weten wij niet”, zegt Pool.

Geen uitzondering

Zij merkt op dat een dergelijke olieramp geen uitzondering is. “Er zullen altijd olierampen zijn. Zolang wij olie exploiteren en uit de grond halen zullen er ‘olie spills’ zijn”, deelt zij mee. “Het is niet de eerste keer dat er een incident is met olie.” Pool verwijst naar een omgevallen truck een tijd terug, waarbij olie vrijkwam en zegt dat de neiging bij mensen bestaat dat bij olierampen wordt gedacht aan olie op het water. “Olierampen op land zijn net zo erg. Wel is het behandelen van de olie op het water moeilijker, maar ‘oil spills’ gebeuren al lang”, aldus Pool.

Oriëntatie

Terwijl er vanuit de autoriteiten al een onderzoek loopt naar de omvang van de ramp, zal het Green Heritage Fund Suriname zich in het weekend ook oriënteren in het gebied. “Wij gaan vaststellen in hoeverre de olie naar buiten is gegaan.” Pool laat weten, dat dit geen extra activiteit is, maar dat het de vaste monitoringsdag is van haar organisatie. “Ook deze zondag zijn wij op de rivier.” Zij merkt op dat op dit moment nog onbekend is waar de olie vandaan is gekomen. “Wij zien vaak olie op het water, maar dit is een ander soort olie”, zegt Pool uit wat zij begrepen heeft uit de berichtgeving van het NCCR. “Ik heb het zelf nog niet gezien”, benadrukt zij daarbij.

Niet naïef

Recentelijk werd zij nog geconfronteerd met olie op het water, een enorme stankoverlast ging hiermee gepaard. “Elke boot die voorbij vaart, laat olie achter”, reageert Pool. “We moeten niet naïef zijn”, benadrukt de milieubeschermster. Als boodschap heeft zij dat burgers moeten weten waar zij dit soort waarnemingen kunnen melden.

Professor Naipal

Hydroloog professor Sieuwnath Naipal zegt, dat water niet stilstaat en dat de stromingen ingewikkeld zijn. “Bovendien zijn er draaikolken en met de wind kan de richting van de olie veranderen, olie drijft op water, het water kan een richting opgaan maar de wind kan een tegenovergestelde richting hebben”, merkt Naipal op. Hij zegt dit op om aan te geven, dat het nog een hele klus kan zijn om de veroorzaker te traceren. Ook bij het bepalen welke richting de olie opgaat spelen deze omstandigheden een belangrijke rol. Net als Pool zegt ook Naipal, dat er altijd een kans aanwezig is dat er sprake kan zijn van ‘oil spills’. “Het is een technisch gebeuren, dus het kan altijd dat er ergens iets technisch niet helemaal goed zit of losraakt, er kan van alles gebeuren, de kansen zijn volgens betrokkenen klein, maar er is altijd een kans. Olie heeft ook een impact op de moddervlakte.” Dit is niet zonder invloed op het leven van onder andere kustvogels. In dit geval wijst Naipal daarom op de noodzaak van “afdoende en snel handelen”. Ook over het vaststellen van de oorzaak laat hij weten dat het van belang is om hierachter te kunnen komen.

RB  

error: Kopiëren mag niet!