Gezamenlijke Interpol- en CARICOM-actie leidt tot vondst honderden vuurwapens en 12.6 ton drugs en ruim 500 arrestaties in Caribisch gebied

Een gezamenlijke vuurwapenoperatie van de International Criminal Police Organisation (Interpol) en het Caribbean Community (CARICOM) Implementation Agency for Crime and Security (IMPACS) heeft geleid tot de inbeslagname van ongeveer 350 wapens en 3.300 stuks munitie, record drugsvangsten en meer dan meer dan 500 arrestaties over het Caribisch gebied. Dit meldt Interpol donderdag 13 oktober op haar website.

De operationele actie werd georganiseerd door Caricom IMPACS op Barbados. Officieren van Interpol, het Joint Regional Communications Center (JRCC), het Amerikaanse Bureau voor alcohol, tabak, vuurwapens en explosieven (ATF) en US Homeland Security Investigations (HSI), werkten naast elkaar om realtime hulp te bieden aan officieren in het veld.

Interpol bericht, dat Operation Trigger VII werd uitgevoerd van 24-30 september door officieren uit 19 landen die controles uitvoerden op luchthavens, zeehavens, landsgrenzen en binnenlandse hotspots.

Tijdens de actie werden magazijnen bezocht, pakketten werden gecontroleerd en gerichte controles werden uitgevoerd bij vuurwapendealers, schietbanen en particuliere beveiligingsbedrijven.

Trigger VII-acties leidden ook tot de inbeslagname van 10.1 ton cocaïne en 2.5 ton cannabis, wat de convergentie van smokkelroutes benadrukte en het gebruik van vuurwapens om de illegale drugshandel te beheersen.

Autoriteiten in Jamaica, met steun van de Amerikaanse wetshandhaving, maakten een recordvangst toen ze 500.2 kilogram cocaïne onderschepten – ter waarde van ongeveer USD 25 miljoen – in een privéjet die op punt van vertrek stond naar Canada. In een apart geval hebben ze ook 500 kilogram cannabis in beslag genomen.

Bij Curaçao stopte de Kustwacht schepen met in totaal 3 ton cocaïne en 1.8 ton cannabis. Autoriteiten hebben 17 arrestaties verricht in verband met de zendingen, waarvan wordt aangenomen dat ze afkomstig waren uit Venezuela. Autoriteiten op Bonaire maakten vergelijkbare onderscheppingen van cocaïne afkomstig uit Venezuela en onderschepten bijna 4 ton.

Verschillende landen meldden reverse handelsroutes, een toenemende trend, met inbeslagnames van cannabis van Canada en de Verenigde Staten naar de Caribische regio.

De operatie omvatte in totaal 510 arrestaties, waaronder een persoon die voorkomt op de Interpol Rode Lijst van gezochte personen en gezocht werd voor moord.

De deelnemende landen waren Antigua & Barbuda, Bahama’s, Barbados, Belize, Bonaire, Curaçao, Dominica, Dominicaanse Republiek, Frankrijk (Guadeloupe en Martinique), Grenada, Guyana, Haïti, Jamaica, Trinidad & Tobago, St. Lucia, St. Kitts & Nevis, Turks & Caicos, St Vincent & the Grenadines en Suriname.

Niet bekend is wat de bijdrage van Suriname is geweest aan Operatie Trigger VII en of acties zijn uitgevoerd in het land.

error: Kopiëren mag niet!