IMF is een verhaal van Bor’ borie en los’ losie

De opmerking gemaakt over het Internationaal Monetair Fonds, IMF, door gewezen president Ronald Venetiaan is los’ losie en bor borie overgekomen bij handelaren. Ferdinand, die handelaar is, geeft zijn mening in een interview met Dagblad Suriname.

Opvattingen over de meningen van ex-president Venetiaan

Zo gaf volgens Ferdinand de ex-president tijdens een onlangs gehouden partij discussieavond in het NPS-partijcentrum Grun Dyari aan, dat hij niet tegen het beleid is van het IMF. Opmerkelijk vindt Ferdinand het, dat Fred Derby en ex-president Venetiaan wel tegenstanders zijn geweest van het IMF. “Hoogstwaarschijnlijk heeft hij die uitspraak gedaan, omdat zijn partijgenoten onder leiding van de heer Rusland akkoord zijn gegaan met het IMF-programma”, aldus Ferdinand.

Dit is een verhaal waarbij je de conclusie niet duidelijk kan trekken als je het vraagt aan Ferdinand. “Dit bedoelde ik met los’losie en bor’borie, een verhaal waarvan je niet duidelijk weet wat men bedoelt”, zegt hij tegen de redactie van Dagblad Suriname.

Valse beloftes?

“De heer Venetiaan laat heel wat zaken open zodat mensen zelf door kunnen denken wat hij daarmee bedoelt. Wat we wel weten is, dat de grootste VHP-coalitiepartij dit niet heeft beloofd aan de samenleving”, zegt Ferdinand verder.

Zowel de NPS als de VHP was faliekant ertegen dat Bouterse in zee ging met de IMF. “Tijdens de verkiezingen werd niet door de VHP aangehaald dat dit zou geschieden tijdens hun regime, een bedrieglijke campagne dus”, zegt hij kort.

De ex-president had een ander programma toen hij president werd. Na zijn uittreden kwam er plotseling een hele ommekeer in zijn plan, uiteindelijk kon niemand meer er onderuit komen. De NPS is toen gaan slikken, want ze wilden niet weer in de oppositie gaan zitten. Iedereen heeft het IMF-programma geslikt. Dit zonder te weten wat het effect ervan zou zijn, zegt Ferdinand.

De VHP heeft de indruk gewekt tijdens de verkiezingen de wereld gereed stond om te helpen. Ook zijn diaspora zou miljoenen binnen brengen. Na twee jaar van veel praten is niets daarvan bewaarheid.

Geen zwart, geen wit maar wel grijs

“De schade die het veroorzaakt voelen we letterlijk elke dag iets meer”, volgens Ferdinand. Ex-president Venetiaan vond volgens Ferdinand gewoonweg, dat we niet in zee moesten gaan met het IMF, maar zei dit met weinig woorden”, zegt hij kort. De gevaren die kunnen op gaan treden als de NPS uit de coalitie stapt zullen volgens Ferdinand sowieso gaan leiden tot een verzwakking van de regering en zal meer twijfels opbrengen bij een reeds zeer twijfelachtige bevolking. Het zal in de Nationale Assemblee geen effect hebben, ook al zou men de coalitie stappen, die toch een gewone meerderheid heeft. Maar of ze dat op straat hebben valt te betwijfelen.

Hij zegt tot slot te denken, dat de heer Venetiaan dat bedoelde, maar omdat hij het niet zwart op wit zei, blijft het voor velen en ook voor hem een raadsel, wat de ex-president met zijn uitspraken bedoelde.

GW

error: Kopiëren mag niet!