Zoveel pech voor Chan….

De president heeft het vaak over olie en gas en de voordelen die de olievondsten zullen brengen voor ons land. We weten dat er verschillende contracten zijn gesloten. De maatschappijen die bekend hebben gemaakt dat zij olie hebben gevonden zijn de maatschappijen TotalEnergies en Apache. Apache is een kleine speler en Total is die grote, maar ze hebben samen recht op deze vondst naar verhouding.

Ondanks dat zij olie hebben gevonden hebben zij aangegeven dat de hoeveelheid en de kwaliteit nog niet bekend zijn en zolang deze zaken niet bekend zijn er geen taxatiewaarde gegeven kan worden.

De regering had verwacht dat zij dat in de eerste kwartaal van dit jaar zouden kunnen aangeven.

Daarna was de verwachting misschien eind van het jaar, maar onlangs heeft het hoofd van Total bekendgemaakt dat de waarde pas volgend jaar bekend gemaakt zal worden. Wanneer van volgend jaar is ook niet bekend. Het probleem nu is, dat een ieder had gedacht dat het van het jaar bekendgemaakt zou worden waarbij de planning was, dat het eerste vat olie in 2025 (verkiezingsjaar) zou moeten uitkomen.

Verwacht wordt dat al zou men in 2023 bekendmaken, het eerste vat hoogstwaarschijnlijk pas in 2027 zal komen.

Slecht nieuws

Op verschillende fronten is er nu een probleem. Er is een politiek probleem vanwege het feit dat het verkiezingsjaar voorbij gaat en er is een economisch probleem want bedrijven binnen deze sector gaan hun plannen verschuiven. Dit betekent, dat economische inversteringen later zullen plaats vinden. De verwachte spin off komt dan ook niet.

Dit is heel slecht nieuws voor Suriname.

“Setback”

De regering is hierdoor extra klem komen te zitten. President Santokhi heeft dit een ‘setback’ genoemd . Het gaat ervoor zorgen dat iedereen die heeft geïnvesteerd in die industrie, dat een ieder zijn tijdlijn gaat moeten verschuiven. Als je er rekening mee had gehouden, heb je waarschijnlijk al je zaken reeds in 2024 op orde gesteld, omdat klaarblijkelijk men in 2025 van start zou gaan.

Dat betekent, dat je die economische activiteit die je had verwacht in aanloop daarvan, ook gaat verschuiven. Het moment dat het verschuift zal je geen of weinig economische activiteiten krijgen wat leidt tot geen opleving  in de samenleving. 

Op verkeerde been

De regering is op het verkeerde been gezet door haar olie adviseurs voornamelijk mensen van staatsolie. 

Binnen de internationale olie industrie was in de wandelgangen al bekend dat Total geen haast heeft met Suriname.

Kijkend naar de totale operatie van deze Franse oliemaatschappij, Total heeft zijn meerdere grotere belangen in andere landen als Qatar en landen op het Afrikaans continent. Ook ondanks de Russische invasie in Oekraïne en de sancties van het westen tegen Rusland heeft Total zich  als Franse maatschappij niet terug getrokken uit Rusland, wat Amerikaanse bedrijven wel hebben gedaan. Total heeft in haar portfolio grote budgetten uitgetrokken voor hernieuwde energie.

Als land kunnen wij ze niet dwingen om de voorraden eerder bekend te maken. Of Total ook steeds de waarheid zegt moet ook in twijfels worden getrokken. Wij hebben gezien dat dit soort grote mulitinatinatiomals ook het voortbestaan beslissen van lokale regeringen.

Dit contract met Total is gesloten onder een Bouterse regime, een regime waarvan wij weten dat niets correct is gebeurd. 

Dit is overigens niet onze olie, dus Staatsolie zit op de tribune wat deze vondst betreft. Suriname heeft het uitbesteed en hieruit zullen wij dus royalties krijgen. Wij bepalen niets. Je bepaalt pas als je geld hebt geïnvesteerd in die bronnen waar wij 20% aandeel in hebben. Dan mag je meepraten als kleine aandeelhouder.

Total gaat kijken naar haar wereld exploratie. Dit is een bedrijf dat over de hele wereld opereert, het is een top 10  grootste oliebedrijf in de wereld. Ze kijkt naar de wereldmarkt en doet een voorspelling. En als we niet binnen die voorspelling vallen, kan je ernaar fluiten. 

Apache is echter een kleine speler en wordt door deze handeling ook onder druk gezet. Zij moet snel handelen zodat zij ook zijn aandelen op de markt wil verhogen.

Roti-pom mentaliteit

De regering moet afstappen van haar roti/pom mentaliteit en zogenaamde olie experts. Als je het steeds met dezelfde doet, geen vooruitgang boekt en je gaat toch door, dan wordt dat “gekheid” genoemd.

President Santokhi heeft als geen enkele president zoveel pech en dan binnen een termijn van twee jaar die hem door gaat slepen de komende drie jaren door en meer ellende. Dit, als hij niet ander gaat denken en handelen.

Hij heeft een lege geldkas aangetroffen, kwam regelrecht in een Covid-pandemie terecht, zijn diaspora kapitaal is niet gekomen, gaat overigens nooit komen, met het Internationaal Monetair Fonds in zee, die de middenstand heeft weggevaagd uit de samenleving, de drager van de samenleving, dan nog de Russische invasie in Oekraïne die grote prijsstijgingen teweeg heeft gebracht en dan als grote klap dat er nog geen olie komt.

Alleen een slimme, creatieve leider kan verlichting brengen. Kan de president tot die groep gerekend worden of het het overlaten voor cijfer mensen die geen oplossingen aandragen. Uiteindelijk is dit een politiek kabinet die haar lot niet in handen kan leggen van mensen die naar hun eigen belang kijken. 

Viktor Aardenburg

error: Kopiëren mag niet!