Lekkere bami met een prijskaartje

Bami is een product dat door een ieder wordt gegeten in Suriname. Het is een product dat jaren geleden geïntroduceerd werd door onze immigranten. 

Het woord ‘bami’, of ‘bakmi’, is van oorsprong Chinees en verwijst naar de basisingrediënten van het gerecht: vlees (ba) en tarwenoedels (mi). Via China belandde het gerecht in Indonesië, waar variaties ontstonden. De Javaanse immigranten namen de de Javaanse bami mee naar ons land.

Bami wordt nu geproduceerd door fabrikanten en wordt gemaakt van blom en ei, daarnaast heb je ook vegetarische bami. De bami, ook wel genoemd bami goreng, wordt bereid met een eigen samenstelling van kruiden en specerijen. Het is donkerder van kleur en het heeft een eigen smaak waarbij het gebruik van trassi een belangrijke rol speelt. De samenstelling ervan is mede beïnvloed door andere bevolkingsgroepen zoals de Hindoestanen, creolen en Chinezen. 

Bami wordt vaak geserveerd met vlees, zoals geroosterde kip en met verschillende bijgerechten als gebakken banaan, zuurgoed, ei-sliertjes en sambal dat bereid is van peper en tomaat. Ook is dit gerecht te vinden bij verschillend warungs. Een warung is een kleine winkel, meestal een restaurant. 

Je hebt mensen die de tijd niet hebben om bami klaar te maken of iets lusten van de straat, dus ze doen het via de snelle weg. 

Een vrouw geeft in gesprek met Dagblad Suriname aan, dat zij bami maakt zodra zij er trek in heeft en bereid het ook voor haar gezin of koopt het ook al klaargemaakt overstraat. De ingrediënten die hiervoor gebruikt worden zijn door de jaren heen verschillend geworden, een ieder heeft zijn eigen manier en dat maakt het ook apart.

De vrouw zegt, dat zij maggie, adji, suiker, witte peper, laos, olie, knoflook en ui gebruikt om het klaar te maken. En de saus van  klaargemaakt vlees wordt als saus gebruikt voor een bami die lekker is met groenten daarnaast of een pinda sambel, met een lekkere perere samle.

“Ik doe vaak genoeg groenten, waaronder kouseband erbij, maar voor mijzelf niet.  Ik koop het gerecht ook bij een warung, daar heb je ze in verschillende formaten en verschillende prijzen.

De bami prijzen zijn overigens flink gestegen, je kon vroeger iedere week een portie bami kopen, maar nu is het slechts een keer voor velen. “Bami kan dus niet meer zo gesmuld worden zoals men gewend wa.”

Een kleine bak bami kost tussen de SRD 50 en SRD 65 en een grote tussen SRD 100 en SRD 150.

“Voor het bereiden van bami voor een gezin van vier geef je voor het complete gerecht met de specerijen erbij al meer dan SRD 500 uit, terwijl je vroeger niet eens SRD 250 moest uitgeven”, aldus Vanessa, een kleine onderneemster. “Ik kan me nog heugen toen ik een lekkere bami op school kocht in een zakje. Wij leven nu in een moeilijke tijd dus als ik die lust gaat het eens gekocht worden. en niet meer zo vaak als vroeger.”

TM

error: Kopiëren mag niet!