Hoe duur zal het brood nog worden?

In berichten die de ronde doen op social media is te merken, dat de prijzen van brood en andere meelproducten de pan uit stijgen.

Veel uitgave weinig inkomsten

Student Steward (22 jaar) vraagt zich in gesprek met Dagblad Suriname af hoe verder. Steward stelt zichzelf de vraag hoe hij om moet gaan met de prijzen die elke dag weer aangepast worden. De student is werkend en heeft opgemerkt, dat hij de laatste tijd nog dieper in zijn zakken heeft moeten gaan dan eerder.

Een kleine berekening die de student laat zien toont, dat de laatste weken een pak brood nog dicht in de buurt van 25 SRD was, in een maand gebruikte hij 12 pakken en dat kwam al op een bedrag van SRD 300. Nu zijn de prijzen gestegen tot dicht bij de SRD 35 en 12 pakken wordt al gauw SRD 420, het verschil is nu het geld dat hij toen gebruikte om een potje pindakaas te kopen. Alles dat hij op papier schrijft krijgt nu nog minder waarde dan voorheen. Prijzen verhogen met meer dan vijf SRD per item. Brood is niet alles wat verhoogd is volgens hem. Zelfs een liter spijsolie kost nu al SRD 92,50 en dit is niet bij elke supermarkt hetzelfde. Bij anderen betaal je gauw SRD 115 voor een liter spijsolie.

“De uitgaven blijven maar de pan uitrijzen, terwijl het inkomen met de dagkoers die nu gehanteerd wordt steeds minder is”, zegt Steward.

Wordt brood nog duurder?

Voor hem is brood belangrijk, omdat hij rijst nu weinig tot bijna helemaal niet in een dag gebruikt. “Als ik rijst twee keer in een dag heb gegeten dan heb ik het veel gegeten”, aldus Steward. Hij doet het dus vaak met wat brood of een ander meelproduct. Nu dat dit ook geen optie meer voor hem blijkt te zijn, zit hij met zijn handen in het haar. 

Bezuinigen

Het woord bezuinigen betekende vroeger voor hem minder kopen en besparen op de hoognodige dingen, maar nu blijkt bezuinigen meer op helemaal niets kopen. Hij vraagt zichzelf af hoe men nog meer moet bezuinigen, want alles dat overbodig was, heeft hij zeker al meer dan twee jaar achterwege gelaten en alles dat hij nu nog koopt is wat hij nog echt nodig heeft om in zijn dagelijkse behoefte te voorzien. Als student dient er ook rekening gehouden te worden, dat alle andere kosten met betrekking tot de studie ook hoog zijn komen te liggen vanwege de verhoging van de dollarkoers. 

Studenten vangnet

Wat hij de regering vraagt is een beleid waardoor studenten opgevangen kunnen worden. Een soort studenten vangnet om ervoor te zorgen dat de studenten zich erop kunnen beroepen. Nu is het naar zijn mening helemaal niet te doen voor de studenten met de huidige prijzen in de winkels.

GW

error: Kopiëren mag niet!