Angisa Sranan Uma

Kunstenaar  Luciël Becker, grondlegger van WildcoastArt, zegt dat hij geïnspireerd door de  lopende expositie Bigi Spikri  over hoofddeksels in Readytex Art Gallery,  een kunstwerk creëerde dat zijn  grootmoeder voorstelt. Zittend aan een tafel waarop een vaas met bloemen staat en waarachter suggestief een grote ronde spiegel aan de muur hangt.

Haar hoofd bedekt met een angisa, die voor de schone mulattin die ze was, symbool stond voor haar waardigheid, zelfstandigheid en vrijheid. Ze deed immers haar relatie met mijn grootvader – van verscheiden etnische afkomst – stuk lopen , omdat hij wilde dat zij voorgoed de angisa als hoofdtooi moest afdoen.

Vandaar dat Becker heel erg benieuwd is naar het antwoord van de dadaist Kurt Nahar op de hieraan gerelateerde vraag of een vrouw in een islamitische theocratie –  wel of niet –  vrij is haar hoofddeksel te dragen zoals ze zelf wil? Kunsthistorisch herinnert hij hem eraan, dat staande de Nationale Kunstbeurs 2012,  hij  van bovenaf de kaart van ons land inkleurde met drie horizontale banen: rood – wit –  blauw om hiermee de nog  sterke geestelijke / culturele dominantie van Nederland  binnen onze grenzen aan aan de kaak  te stellen die voortvloeit uit koloniale en imperiale politiek  uit de tijden van weleer.

Becker zegt tot slot, dat hij in de voluptueuze vormen van het afro – binnenlands gezicht, dat als illustratie dient in het promotieartikel van de  expositie, de hand van grootmeester Reinier Asmoredjo herkent! Voor hem is immers de  vrouw op de eerste plaats symbool van vruchtbaarheid. 

error: Kopiëren mag niet!