Eenheid centraal tijdens viering Dag der Marrons

Op traditionele wijze zijn maandag op de Dag der Marrons een plengoffer gebracht en kransen gelegd bij het monument op het Plein van 10 Oktober 1760, ter herdenking van het vredesverdrag dat op die dag is gesloten tussen het toenmalige koloniaal bestuur en de Ndyuka stam van de marrons in Suriname. In dit vredesverdrag werd de vrijheid en zelfstandigheid van deze stam erkend.

De rode draad van de toespraken van zowel president Chandrikapersad Santokhi, vicepresident Ronnie Brunswijk, als de traditionele gezagsdragers is verbroedering en eenheid geweest.

Het staatshoofd heeft alle aanwezigen opgeroepen om het pad van racisme en discriminatie te verlaten en samen de natie Suriname op te bouwen. “Surinamer zijn betekent, dat wij allen die hier wonen, ongeacht etniciteit, het multiculturele product zijn van dit mooi land”, aldus de regeringsleider. Om dit te benadrukken heeft de president een fragment uit het Surinaamse volkslied aangehaald. “Wans’ ope tata komopo, wi mu’ seti kondre bun.”

Vicepresident Ronnie Brunswijk heeft aangegeven, dat de marrons samen met de andere bevolkingsgroepen moeten werken aan de opbouw van Suriname. “In eenheid en broederschap zullen we deze natie kunnen ontwikkelen.”

De gezagsdragers hebben kransen gelegd bij het monument op ‘Het plein van 10 oktober’. De uit metaal opgetrokken halve korjaal symboliseert de vrijheid van de marrons. De figuren aan de zijkant van het korjaal staan voor de kennis van de marrons terwijl de pagaai aan de achterkant de vrije richting en creativiteit symboliseert.

error: Kopiëren mag niet!