President Santokhi blij met start 3e fase glasvezelproject Telesur in Nickerie

De lancering van de 3e fase van het glasvezelproject van Telesur in Nickerie was vrijdag 7 oktober te Paradise een feit. Dit is een vervolg van de fase 1 en fase 2 van de uitgevoerde projecten in 2017-2019. Met de lancering in Paradise is een begin gemaakt om landelijk alle zogenoemde hangkoperverbindingen te vervangen met glasvezel. Als aandeelhouder van Telesur heeft de regering toestemming gegeven deze investering te doen “voor het welzijn van de natie”, aldus de Communicatie Dienst Suriname in een zondag 9 oktober uitgebracht persbericht.

Het is de bedoeling om glasvezel landelijk uit te rollen in alle districten zodat betrouwbaar internet beschikbaar wordt voor iedereen. De zogenaamde ‘Fiber to the home’ is kenmerkend voor dit project, waarbij naast de glasvezellijnen langs de straten, ook een koppeling wordt gemaakt naar de woningen voor een betere verbinding aan huis.

President Chandrikapersad Santokhi, dit weekeinde op werkbezoek in Nickerie, is zeer verheugd met de lancering. “Dit project om heel Suriname te ontsluiten had ik aangekondigd in mijn jaarrede 2021 en kijkt u, binnen een jaar is het geïmplementeerd”, aldus het staatshoofd. De president zegt verder, dat de timing van het project overeenkomt met de tijdlijn van het beleidsplan. De crisisfase moet overgaan in de stabilisatiefase waarin ontwikkeling en productie plaatsvindt.

Het staatshoofd haalde enkele mogelijkheden aan die komen met beter internet zoals beter afstandsonderwijs voor zowel nationale als internationale graden, en werkgelegenheid bij buitenlandse bedrijven waarbij men op afstand werkt.

Tijdens de Covid-pandemie moesten veel vergaderingen, bijeenkomsten, etcetera op afstand plaatsvinden. Het gevolg hiervan was een toename van het aantal internetgebruikers.

“Heel veel zaken moesten toen via internet. De druk op het internet, en de behoefte aan de breedbandcapaciteit was toen ontzettend hoog”, zei Sanjay Raghoebarsing, president-commissaris bij de Raad van Commissarissen (RvC).  “We hebben dat enorm moeten verruimen in een korte tijd. Dat heeft heel veel geld gekost. De capaciteit moet je ook kunnen distribueren. Een goed distributienetwerk is de sleutel om betrouwbare internet te leveren en de rol van de RvC in deze, is dat wij de potentie van Telesur wensen te maximaliseren.”

Anders dan het vorige project, dat grotendeels gefinancierd was uit leningen, wordt dit project geheel uit eigen middelen gefinancierd. De voorlopige cijfers tonen dat Telesur in 2022 uit de rode cijfers is. Op 10 oktober wordt hetzelfde project gelanceerd te Moengo.

error: Kopiëren mag niet!