Boot met 11 Cubanen en 5 Brazilianen onderschept op Marowijnerivier

Agenten van het politiebureau Albina hebben op de Marowijnerivier vrijdag 7 oktober een boot met zestien vreemdelingen onderschept. Tijdens surveillance van de politie op de rivier, werd de motorist gemaand de boot tot stilstand te brengen, waaraan hij gehoor gaf. Kort daarna sprongen hij en zijn vermoedelijke assistent in de rivier.

De andere opvarenden, allen vreemdelingen die zich in de boot bevonden, werden staande gehouden en overgebracht naar het politiebureau. Het gaat om elf Cubanen en vijf Brazilianen. Zij bleken legaal Suriname te zijn binnen gekomen. Zes blijken de status van kort verblijf te hebben, terwijl de verblijfsperiode van de rest is vervallen.

De vreemdelingen, van wie het verblijf is vervallen, zijn na afstemming met het Openbaar Ministerie in vreemdelingenbewaring genomen. Het verdere onderzoek ter zake mensensmokkel is overgedragen aan de afdeling Trafficking in Persons (TIP).

Onderzoek wees uit dat de vreemdelingen naar Frans Guyana waren gegaan, maar omdat zij daar niet aan hun trekken zijn gekomen, wilden ze uitwijken in de richting van Brazilië.

De motorist en zijn vermoedelijke assistent, die vermoedelijk ook vreemdelingen zijn, zwommen een aangrenzend gebied op en konden zo uit handen van de politie blijven. Aan hun aanhouding wordt gewerkt.

De surveillance op de rivier werd vervolgens versterkt door de militairen die zijn gestationeerd te Albina.

error: Kopiëren mag niet!