OEKRAÏNE
Situatie Oekraïne dag 226
DOOR JORDI BOU

7 oktober 2022 – De Amerikaanse president Joe Biden zei dat het risico van een nucleair ‘Armageddon’ op het hoogste niveau is sinds de Cubacrisis van 1962, zoals de Oekraïense president Zelenskiy zei dat zijn troepen in oktober meer dan 500 vierkante kilometer heroverden in Cherson.

De Russische president Poetin, die vrijdag zijn 70e verjaardag viert, heeft gewaarschuwd dat hij alle nodige middelen zou gebruiken, inclusief het Russische nucleaire arsenaal, om de Russische bodem te beschermen, waarvan hij nu zegt dat het vier Oekraïense regio’s omvat die hij heeft geannexeerd.

In opmerkingen aan het Australische Lowy Institute zei Zelenskiy dat de NAVO preventieve aanvallen op Rusland zou moeten lanceren om het gebruik van kernwapens te voorkomen.

Oekraïense troepen hebben sinds begin september de controle over duizenden vierkante kilometers grondgebied herwonnen toen de Russische frontlinie is afgebrokkeld, eerst in het noordoosten en de afgelopen dagen in het zuiden.

error: Kopiëren mag niet!