NOBELPRIJS
Winnaars Nobelprijs voor de Vrede 2022
DOOR JORDI BOU

7 oktober 2022 – De Nobelprijs voor de Vrede 2022 wordt uitgereikt aan mensenrechtenadvocaat Ales Bialiatski uit Wit-Rusland, de Russische mensenrechtenorganisatie Memorial en de Oekraïense mensenrechtenorganisatie Centre for Civil Liberties.
Bialitski, 60, is de oprichter van het Viasna (Lente) Mensenrechtencentrum van het land, dat in 1996 werd opgericht als reactie op een brutaal optreden tegen straatprotesten door de autoritaire leider van Wit-Rusland, Alexander Loekasjenko.

Hij zit momenteel in voorlopige hechtenis.

De Nobelprijs voor de Vrede, ter waarde van 10 miljoen Zweedse kronen, of ongeveer $ 900.000, zal op 10 december in Oslo worden uitgereikt, de verjaardag van de dood van de Zweedse industrieel Alfred Nobel, die de onderscheidingen in zijn testament uit 1895 oprichtte.

error: Kopiëren mag niet!