BEDRIJF
Saoedi-Arabische olieverlaging helpt Rusland
DOOR DUNCAN MIL

6 oktober 2022 – Het besluit van de OPEC+ om de olieproductie met twee miljoen vaten per dag (bpd) te verlagen – de belangrijkste productieverlaging van het door Saoedi-Arabië geleide kartel sinds 2020 – komt op het moment dat de wereld vecht tegen de stijgende gas- en steenkoolprijzen.

Het besluit van de 24 OPEC+ olieproducerende landen, waaronder Rusland, staat gelijk aan twee procent van het wereldwijde aanbod.

De verlaging, die samenvalt met de tussentijdse verkiezingen in de VS, verhoogt ook de spanningen tussen Riyad en Washington, waar president Joe Biden heeft geprobeerd de prijzen in toom te houden voorafgaand aan de stemming in november.

Medio juli reisde president Biden naar Saoedi-Arabië om een ​​beroep te doen op kroonprins Mohammed bin Salman (MbS) voor productieverhogingen. Dit bod omvatte ook de goedkeuring van de verkoop van Amerikaanse defensieve raketsystemen ter waarde van $ 5,3 miljard aan Saoedi-Arabië en de VAE.

MbS reageerde door akkoord te gaan met een miezerige verhoging van 100.000 vaten per dag, wat overeenkomt met slechts 0,1 procent van de wereldwijde vraag.

Het Witte Huis noemde de laatste beslissing ‘kortzichtig’ in een tijd waarin ‘het handhaven van een wereldwijde energievoorziening van het allergrootste belang is’. Witte Huis-woordvoerder Karine Jean-Pierre vertelde verslaggevers dat het “duidelijk” was dat de Opec+ “zich aansloot bij Rusland”.

Het besluit van het kartel kwam uren nadat EU-landen instemden met een Amerikaans plan om een ​​prijsplafond op te leggen aan de Russische olie-export, een poging van westerse regeringen om de prijzen van ruwe olie en brandstof te verlagen.

error: Kopiëren mag niet!