Guyana overtreft Saoedi-Arabië, Noorwegen en Qatar met op één na hoogste oliereserves per hoofd bevolking

Guyana staat nu op de tweede plaats, na Koeweit, op de lijst van landen met de hoogste oliereserves per hoofd van de bevolking. Hiermee overtreft het land producenten als Saoedi-Arabië, Noorwegen en Qatar, volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Guyana had pas zijn eerste commerciële olie-ontdekking in 2015, maar zijn reserves hebben een geaccumuleerde 11 miljard olie-equivalent vaten bereikt als gevolg van het aanhoudende exploratie succes van ExxonMobil in het offshore Stabroek Block voor de Guyanese kust.

Reserves 

Het IMF heeft Guyana op de 9e plaats gepositioneerd op een lijst die de huidige waarde van de reserves van vooraanstaande olieproducenten rangschikt, als percentage van hun bruto binnenlands product (BBP) in 2021. In dit opzicht verslaat Guyana Qatar, Oman en Algerije, maar blijft het achter op Irak, Koeweit, Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Libië, Azerbeidzjan, Kazachstan en Angola.

Terwijl Guyana op de 17e plaats staat op de lijst met de grootste bewezen oliereserves ter wereld, komt Koeweit op de 6e plaats met een voorraad van 104 miljard vaten. Maar. het is de kleine bevolking van Guyana van minder dan 800.000, vergeleken met de 4,8 miljoen van Koeweit, waardoor de reserves per hoofd van de bevolking opvallen, aldus de nieuwswebsite OilNow.

Nog meer 

Als Guyana Koeweit op deze maatstaf wil overtreffen, zou het ongeveer vier miljard vaten meer moeten toevoegen aan nieuwe ontdekkingen. En zo’n prestatie lijkt mogelijk. American Market Intelligence (AMI) analyst Arthur Deakin had in februari gezegd, dat het Stabroek-blok alleen al naar schatting zo’n 20 miljard vaten olie-equivalent bevat. De operator van deze blok, ExxonMobil, heeft tot nu toe al zeven nieuwe ontdekkingen gedaan dit jaar. Het is momenteel bezig met een verkenning campagne met 25 putten in het Stabroek-blok, die medio 2023 zal eindigen.

Maar, Exxon is ook exploitant van het Kaieteur- en Canje Blok in Guyana. Binnenkort begint het met een campagne met 24 putten in die blokken. En de kans is groot dat het daar meer vondsten zal doen, waardoor nog meer records voor Guyana worden verbroken. Het land heeft al de op twee na hoogste reserves in Latijns-Amerika – Caribisch gebied, en meer dan 10% van ’s werelds conventionele hulpbron vondsten sinds 2015. 

Het Surinaamse Blok 58 ligt in hetzelfde bekken en inmiddels zijn daar ook meerdere vondsten gedaan.

error: Kopiëren mag niet!